Gastblog | Patrick Brannigan – Dedain en dogma’s

Auteurs als Shelley, Stoker, Orwell, Marques en Vestdijk schreven horror, sciencefiction of magisch realisme en behoren tot de wereldliteratuur. Marques ontving zelfs een Nobelprijs. Hoe is het dan mogelijk dat in Nederland met zoveel dedain op genrefictie neergekeken wordt?

bobbi eden

Veel uitgevers wijzen mijn manuscripten af ‘omdat het teveel genre is’. In de gemiddelde boekhandel vind ik hooguit één kast met genrefictie, terwijl de tafels vol liggen met tranentrekkende boeken van Bekende Nederlanders, een handvol bestsellerauteurs, biografieën van voetballers en onthullingen van pornosterren. Snobistische kennissen gniffelen besmuikt
als ik vertel dat ik genrefictie schrijf. Sommige vrienden weigeren om mijn verhalen zelfs maar in te kijken ‘omdat ze geen fantasy lezen’. Waar komt dat dedain toch vandaan?

Anders
Zou genrefictie wellicht ‘minder’ zijn dan literatuur? Na zes jaar Nederlands gestudeerd te hebben weet ik nog steeds niet wat literatuur is, maar ik denk van niet. Genrefictie is spannender, meer plotgericht dan personagegericht, minder psychologisch, fantasierijker, toegankelijker geschreven en heeft minder diepgravende thema’s. Genrefictie ontbeert veelal intertekstualiteit, motieven of gelaagdheid. Maar dat maakt genrefictie nog niet ‘minder’. Genrefictie is alleen anders.

Te nuchter

De Wolf, john

Zijn Nederlanders dan te nuchter voor genrefictie? Neen. Ook in Nederland verkopen schrijvers als Stephen King, J.K. Rowling en George R.R. Martin ongelooflijk veel boeken. Jongvolwassenen lezen met veel plezier dystopische boeken als De Hongerspelen. Series als Game of Thrones zijn ongekend populair. De cirkel van Dave Eggers staat al tijden bovenaan de bestsellerlijsten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is overduidelijk veel belangstelling voor genrefictie.

Bang
En toch vallen boekhandels om. Uitgevers draaien ieder jaar minder omzet. Er is duidelijk iets mis in boekenland en dat gaat me aan het hart. De mythe van ‘ontlezing’ is al uitputtend door anderen ontkracht. De opkomst van e-books kan juist tot méér omzet leiden. Afgezien van een heleboel andere factoren denk ik dat de oorzaak voor de terugvallende boekverkoop fundamenteler van aard is: uitgevers en boekhandels zijn bang voor het onbekende. Ze zijn bang om onbekende auteurs aan te bieden. Bang om van bekende paden af te wijken. Angstig om hun vertrouwde verdienmodel los te laten. Ze trekken zich terug in hun ivoren toren, bang voor het volk dat iets anders wil.

De lezers, daar gaat het om
Maar degenen die betaalt, bepaalt: de lezers dus. De lezers, daar gaat het om. Lezers willen niet alleen goedkopere e-books, koffie kunnen drinken in de boekhandel, signeersessies bijwonen, deskundige boekverkopers, in contact komen met auteurs, maar vooral: diversiteit. Niet meer van hetzelfde. Ja, ik durf te stellen dat lezers meer genrefictie willen. Boekhandels en uitgevers kunnen beter hun dedain laten varen, hun dogma’s doorprikken en de oneindige mogelijkheden van de genrefictie verkennen.

Okke de JongPatrick Brannigan (1971) is een ‘hybride’ auteur: hij publiceert zowel via uitgeverijen als onafhankelijk. Zijn verhalenbundel ‘Het indigo van de dood’ (2013) verscheen bij Zilverspoor; zijn roman ‘Evenbeeld’ (2014) heeft hij zelf uitgebracht. Brannigan won in 2011 de Unleash Award en de NCSF-prijs. Begin 2012 werd hij de nieuwe Kampioen der Nederlandstalige Speculatieve Literatuur. Brannigans korte verhalen zijn wereldwijd tienduizenden keren gedownload. Inmiddels zijn de eerste vier hoofdstukken van ‘Ragnarok’ af; een dystopische roman over wanhoop, krankzinnigheid, moed en de liefde van een vader voor zijn kinderen. 

Leave a Comment