Gastblog: Naar een sterk Nederlandstalig genre – augustus 2012

Voorselectie en fantasy microschrijfwedstrijd

De Paul Harland Prijs is dé schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror sinds 1976. De deadline van de 2012 editie was op 8 juli. Inzendingen in de genres fantasy, sciencefiction en horror (en brede zin) maken kans op de hoofdprijs van 750 euro. Daarnaast is er in samenwerking met de grote fantasy-uitgeverij Meulenhoff Boekerij een speciale prijs voor jong talent (tot 30 jaar): de W.J. Maryson Talent Award. Schrijver Martijn Lindeboom is organisator van deze wedstrijd.

Elke keer als ik de voorselecteurs van de Paul Harland Prijs 2012 spreek, ben ik weer erg blij met hen. Rochita Loenen-Ruiz, Floris Kleijne en LeoArie Elsenaar zijn niet alleen heel goed bezig met die enorme taak van het lezen van de 103 inzendingen, ze leveren ook nog regelmatig nieuwe inzichten in het jureren, schrijven en de genrewereld. Hun artikelen en blogs doorbreken het lange wachten waar ik het de vorige keer over had. En wat ze te vertellen hebben is meer dan de moeite waard.

Alle drie vertellen ze over hoe ze jureren: Rochita op haar eigen blog, Floris en LeoArie op de Paul Harland Prijs website. Elk heeft zijn eigen aandachtsgebied en dat maakt ze een nog sterker voorselectieteam.

Maar zijn de voorselecteurs nu als enige in touw? Nee, niet helemaal, want twee leden van de finalejury en de organisator treden op als juryleden van de fantasy microschrijfwedstrijd, die door Schrijven Online, in samenwerking met de PHP, wordt georganiseerd. Schrijven Online/Magazine en de PHP zijn in mei mediapartners geworden. Na het fantasythemanummer van Schrijven Magazine organiseren we nu samen een fantasy microschrijfwedstrijd. De deadline van deze extra wedstrijd is op 14 augustus verstreken. Er zijn 63 verhalen van maximaal 400 woorden ingestuurd. De opdracht was: schrijf een verhaal waarin een gebeurtenis plaatsvindt die feitelijk onmogelijk is in onze wereld. Maak deze gebeurtenis aannemelijk in jouw verhaal.

Juryleden zijn Reinoud Schaatsbergen (redacteur Schrijven), Boukje Balder, Christien Boomsma (juryleden van de PHP 2012) en Martijn Lindeboom (organisator van de PHP 2012). Een groot deel van de verhalen is al gelezen. Jurylid Christien Boomsma (@Chris10Boomsma) tweette: “Nog nooit zo weinig fantasy aangetroffen in fantasyverhalenwedstrijd. #microfantasy @PaulHarlandPrys“. We zijn benieuwd waar dat door komt. Misschien vers bloed, nieuwe auteurs die nog moeten wennen aan het genre? Dat zou goed nieuws zijn.

In elk geval worden op 31 augustus 2012 de drie winnaars van de microschrijfwedstrijd bekend gemaakt. Drie keer het boek De verborgen universiteit van PHP jurylid Natalie Koch is de hoofdprijs.

Verder is het nog even rustig op het PHP front, maar dat wordt anders zodra Rochita en Floris klaar zijn met voorselecteren (LeoArie is al klaar, lees zijn analyse) op de PHP site). Dan wordt de lijst van verhalen die doorgaan naar de jury bepaald. In onderling overleg hebben we daarvoor een nieuw systeem opgesteld, dat naar verwachting verfijnder is dan het enkele optellen van de door de voorselecteurs toegekende punten.

Op dit systeem zal ik op de website of in de volgende gastblog ingaan.

Geniet in de tussentijd van de zomer, het kan dus toch nog in Nederland! Zelf ben ik hard bezig met het afschrijven van mijn fantasyboek De brandende krijger. Wat schrijf jij deze zomer?

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zeven boeken op zijn naam staan en werkt aan nog drie meer. Daarnaast treedt hij regelmatig op als docent ‘Fantasy schrijven’ en ‘Schrijf geschiedenis’, verhalenverteller en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.eu

Leave a Comment