Gastblog | Martijn Lindeboom – De Paul Harland Dag (8 februari 2014)

Paul-Harland-Prijs-2013-vierkantSinds de Paul Harland Prijs 2010 is het traditie: de Paul Harland Dag. Naast de uitslag van de oudste en grootste schrijfwedstrijd voor fantasy-, sciencefiction- en horrorverhalenwedstrijd van de Lage Landen, is de PHD ook een ontmoetingsplaats voor schrijvers, uitgevers, recensenten en liefhebbers. Dit jaar was het programma uitgebreider dan ooit, met twee discussiepanels, twee lezingen, een mass signing, een workshop magisch realisme, twee muzikale intermezzo’s en natuurlijk de uitslag. De Paul Harland Dag vond plaats in de sfeervol ingerichte binnenhof van centrum voor de kunsten De VAK (link: www.vak-delft.nl) in Delft. Het werd een drukke (ruim tweehonderd aanwezigen) en inspirerende dag.

Opening en workshop
Definitieve uitslagOrganisatoren Martijn Lindeboom en Thomas Olde Heuvelt openden de dag, waarna de deelnemers aan de workshop, gegeven door schrijfdocente Marja van Rossum van De VAK, naar een aparte ruimte werden geleid. Voor de workshop moest van te voren ingeschreven worden. Binnen enkele uren was het maximum aantal deelnemers gehaald en overschreden. Uiteindelijk deden ruim dertig mensen aan de leerzame cursus mee.

Panels en lezingen
De juryleden spraken in panelvorm over hun ervaringen tijdens de wedstrijd. Thomas Olde Heuvelt, zelf ook jurylid, modereerde het panel en vroeg de zaal om mee te doen. De jury en voorselecteur Eveline Broekhuizen gaven aan dat de kwaliteit van de verhalen over het algemeen hoog lag. Ook kwam naar voren dat dit jaar de verhalen minder duidelijk in genrehokjes te vatten waren. Dit leverde soms discussie op, maar werd toch vooral beschouwd als een goede zaak.

jury panel

Marcel van Driel hield een lezing over de praktijk van het schrijver zijn en de noodzaak van het creëren van je eigen markt. Thomas Olde Heuvelt vertelde uitgebreid over de stappen die hij gezet heeft om te komen tot waar hij nu staat: aan de vooravond van zijn doorbraak in de UK en de USA.

Het tweede panel werd bemenst door uitgevers: Meulenhoff Boekerij, Luitingh, Link, Books of Fantasy en Zilverspoor. Marcel van Driel voelde de vier heren en één dame aan de tand over hun werkwijzen, hoe ze talent selecteren en of ze de Paul Harland Prijs in de gaten houden om te zien hoe schrijvers zich ontwikkelen. Het antwoord op dat laatste was een volmondig en algemeen ‘ja’, dus speel je bij de PHP 2014 in de kijker bij de uitgevers!

Het publiek was zeer te spreken over deze onderdelen, die een gefacetteerd inzicht in het schrijversvak gaven.

Muziek en Mass signing
mass signingPeter Schaap trad op met een ingetogen optreden, vroeg in het programma. Hij speelde drie herontdekte liedjes uit zijn eigen repertoire. Later trad ook de All Star Writers Band op met een serie nummers waarin populaire schrijvers en begrippen uit de genres verwerkt waren.

De mass signing vond plaats in de ruimte naast de binnenhof. Zo’n twintig auteurs posteerden zich achter in u vorm opgestelde tafels en werden bijna overlopen door de andere bezoekers. Er werd flink geboekhandeld en eigenlijk iedereen was blij verrast door het succes van dit experiment.

De uitslag
De dag werd afgesloten met de uitslag van de Paul Harland Prijs en het toekennen van de prijzen. Dit jaar waren er meer en grotere prijzen dan ooit beschikbaar. De 1e, 2e en 3e plaats leverden respectievelijk 1.000, 300 en 100 euro op. Daarnaast werden de W.J. Maryson Talent Award (250 euro en een gesprek bij uitgeverij Meulenhoff Boekerij), de NCSF Premie (150 euro), de Paul Harland Debuutprijs (150 euro) en de Feniksprijs (35 euro) uitgereikt.

Ondanks wat technische problemen werd het een superspannende awardshow, met uiteindelijk zes auteurs op het podium, die de laatste vijf plaatsen gingen bezetten. De top drie werd:

1. Esther Scherpenisse
2. Saskia van Oostenrijk
3. Peter Kaptein

Top 5, jury en organisatoren 2De volledige uitslag vind je op de website van de Paul Harland Prijs.

Felicitaties en diner
De dag werd afgesloten in Grand Café Verderop, naast de binnenhof van De VAK, met een borrel en aansluitend een diner. Het was een groot succes, natuurlijk met teleurstelling voor degenen die gehoopt hadden hoger te eindigen, maar vooral ook veel plezier en inspiratie.

De uitslag haalde uiteindelijk ook nog eens dagblad Trouw: het genre zit in de lift!

Op naar de Paul Harland Prijs 2014 (deadline 1 juli 2014, maximum aantal woorden: 10.000)!
(Martijn Lindeboom)

Leave a Comment