Gastblog | Imagicon: een verrijking, een toekomst

Al sinds ik in 2008 naar Britse en Amerikaanse genreconventies ga, rijst bij mij de vraag: zou het niet fantastisch zijn als er in Nederland ook zo’n bruisende en levendige community van fans zou bestaan? Anno 2014 kan de balans worden opgemaakt: wij hebben zo’n community. Sterker nog: het leeft meer dan ooit, zoals het nieuwe evenement Imagicon laat zien.

Wat mij aanspreekt aan de grote internationale conventies, is dat duizenden lezers en liefhebbers van de fantastische genres dagenlang samenkomen en interactie houden over wat hen bezighoudt. Dat doen ze temidden van een ijzersterk inhoudelijk programma met de auteurs en artiesten die zij bewonderen. We houden van onze genres omdat we er voldoening uithalen, we verwonderd willen worden, we er iets door leren en we er geinspireerd door raken. Een conventie is een letterlijke vertaling hiervan. Alsof je een heel weekend lang naar een National Geographic special kijkt over niet alleen je favoriete boeken, auteurs en films, maak juist ook over fantasy, horror en SF zélf. Hé, ik teken ervoor.

Niet iedereen heeft de middelen om ieder jaar naar de Amerikaanse Worldcon of World Fantasy Con te gaan. Dit jaar hebben we geluk: de Worldcon wordt aanstaande augustus in Londen georganiseerd, wat een stuk haalbaarder is. Niet voor niets gaat er al een delegatie van meer dan 100 (!) Nederlanders en Belgen.

Wat hebben we in Nederland zelf? Voorheen was er alleen de oude Beneluxcon, maar die kromp het laatste decennia steeds verder. Bovendien leken de deelnemers allemaal vijftigplussers en wisten de organisatoren nooit te vernieuwen en een nieuwe generatie jonge liefhebbers aan te spreken. Die konden alleen maar naar reusachtige pop-culture fantasyevenementen zoals de Elf Fantasy Fair, maar waar zij daar vroeger nog een interessant programma voorgeschoteld kregen met bekende filmsterren en auteurs, staat er de laatste jaren de commercie centraal, wat ten koste is gegaan van de inhoud. Wie meer wil dan oneindig lange rijen kraampjes met overprijsde wierrook en drakenbeeldjes, viel in een gat.

Wel, dat gat is gedicht. Afgelopen zaterdag vond in conventiecentrum De Reehorst in Ede de eerste editie van Imagicon plaats. Mijn hoop kwam uit: initiatiefnemer Heidi van der Vloet en haar team (Erwin van Ballegoij, Tommy Brouwers, Henk Hulleman en natuurlijk voorzitter Diana Cooijman-van der Pluijm) zijn erin geslaagd een eendaagse conventie in het leven te roepen die de oude én de jonge generatie fans verbindt. En hoe. Liefst zevenhonderd mensen bijeen: lezers, cosplayers, vrijwiligers, artiesten, schrijvers, uitgevers en dealers. De inhoud staat weer centraal. De hele dag was er een gevarieerd programma van panels, lezingen en shows. Tijdens het panel waar ik samen met Tais Teng en Anthonie Holslag aan deelnam bekroop me het gevoel alsof ik me op een Britse conventie bevond: goed, diepgravend, bruisend, vol publieksparticipatie. Een ware verrijking voor de Nedelandstalige fans van de genres.

Ik twijfel er geen seconde aan: Imagicon heeft toekomst. Het zijn deze conventies waar de echte genreliefhebber haar hart kan ophalen. Op de Paul Harland Dag van afgelopen februari zagen we al dat er een steeds groeiende community van genreschrijvend Nederland opstaat. Op Imagicon zagen we dat ook het publiek óók een community vormt, die op zoek is naar de inhoud. Laten we deze werelden samenbrengen, laten we de handen ineen slaan! Ik voorzie een rijke toekomst voor het genre in Nederland.

Thomas Olde HeuveltThomas Olde Heuvelt brak in 2008 door met Leerling Tovenaar, Vader en Zoon bij uitgeverij Luitingh. Daarnaast sleept bij verschillende prijzen in de wacht waaronder de Paul Harland Prijs en een een nominatie voor de Hugo Awards. Daarnaast zet hij zich in voor genre, en is hij een van de organisatoren van de Paul Harland Prijs.

1 Comment

  1. Rianne Lampers on April 4, 2014 at 17:25

    Heel goed dat er zoiets in Nederland is gekomen, Thomas. Ongetwijfeld zullen de bezoekersaantallen groeien met de bekendheid, daar heb ik alle vertrouwen in.
    In België bestaat al geruime tijd F.A.C.T.S. waar vele duizenden bezoekers naartoe komen vanuit heel Europa. Dat laat maar zien dat het fantastische genre leeft!
    F.A.C.T.S. is in oktober; Imagicon zal een mooie tegenhanger zijn hier in Nederland, in het voorjaar. Wie weet ben ik er volgend jaar ook bij!

Leave a Comment