Gastblog | Eveline Broekhuizen – Tijdmachine

Stel je voor, je hebt de beschikking over een tijdmachine. Je kunt voor- en achteruitblikken in de tijd, je kunt personen een dag of eeuwen terug laten springen. De tijd kun je versnellen of vertragen…
Een goed uitgangspunt voor historische fantasy of een sciencefictionverhaal? Eigenlijk is voor- en achteruitgaan in de tijd mogelijk in elk verhaal. Want jij als schrijver bent als een god: jij schept de personages en hun omgeving, en kan spelen met de tijd.

Relativiteit
Veel schrijvers hebben moeite met het begin van een verhaal. Ze hebben lichte opstartproblemen. Wat me opviel toen ik voorselecteur was voor de Paul Harland Prijs 2013, was dat veel auteurs hun verhaal beginnen met de start van de dag. De hoofdpersoon staat op, bedenkt wat hij of zij die dag te doen heeft, stapt onder de douche en eet zijn ontbijt. Niet al deze gebeurtenissen zijn even boeiend. Daarom is het beter deze een beetje in te dikken.
De tijd dat iets in beslag neemt in de werkelijkheid van het verhaal (vertelde tijd) is bijna nooit gelijk aan de tijd die de lezer nodig heeft om het te lezen (verteltijd). Je kunt hierin eindeloos variëren. Een autobotsing kan bijvoorbeeld heel snel gaan:

Een auto kwam van links. Esmée keek de bestuurder in de ogen. De vrouw zag hen niet. Een flinke tik tegen de linker achterkant. De auto zwiepte naar links. Richting de sloot.

Voor de inzittenden duren de seconden echter eindeloos:

Het enige wat ze hoorde, was het geluid van het water. Het borrelde en gutste de auto binnen. Het was troebel en grauw; de auto had de modder op de bodem van de sloot losgewoeld. De geur was aards en deed haar denken aan een oersoep. Langzaam werd het steeds donkerder, terwijl buiten de avondzon stralend scheen.

Door de botsing staccato te vertellen, in korte, losse zinnen, en daarna juist in te zoomen op het water, de beschrijving uit te smeren en te vertragen, verhoog je de spanning en houd je de aandacht van de lezer vast.

In medias res
Ik kom even terug op het voorbeeld van het begin van de dag als startpunt van je verhaal. Vaak is het beter om deze beschrijving te schrappen en het verhaal te laten beginnen op het moment dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Start met de actie en laat de achtergronden, het ‘hoe’ en ‘waarom’, zich achteraf ontvouwen. Dit wordt in medias res genoemd.
Natuurlijk kun je ook gebruikmaken van de welbekende flash backs en flash forwards. Zorg ervoor dat je dit niet te vaak doet en dat je dit duidelijk doch vloeiend aangeeft, zodat het niet verwarrend of vervelend wordt.

Proloog en parallellie
Vooral in fantasy wordt er veel gebruikgemaakt van een proloog. De proloog vertelt wat er aan het eigenlijke verhaal is voorafgegaan. Natuurlijk kun je daar creatief mee omgaan, maar het is geen must voor een goed (fantasy)verhaal. Pas het alleen toe als het nut heeft en in dienst staat van de rest van je verhaal. Als de proloog prima deel uit kan maken van het gehele verhaal, kun je er gewoon een eerste hoofdstuk van maken.
Ook zijn fantasy en sciencefiction de genres bij uitstek waarin parallelle werelden voorkomen. Gelukkig kan elke auteur parallellie toepassen: twee of meer verhaallijnen die naast elkaar lopen en samenkomen op het hoogtepunt van het verhaal.
Wil je de lezer niet kwijtraken, dan moet je dit wel goed en duidelijk doen. Neem de lezer met je mee op reis. Zorg ervoor dat hij een ankerpunt heeft, waar hij zich aan vast kan houden.
Als je verhaal plaatsvindt in twee verschillende perioden, geef dit dan aan het begin van het hoofdstuk aan, met een korte tijds- en eventueel plaatsaanduiding. Je kunt ook voor een duidelijk onderscheid zorgen door gebruik te maken van de werkwoordstijden: als je in de tegenwoordige tijd schrijft, schrijf een terugblik dan in de verleden tijd.  Of maak een tijdssprong duidelijk door een aantal witregels met eventueel een tekentje tussen de tekst, waardoor de lezer weet: hé, hier gaan we naar een andere tijd en eventueel ook een andere omgeving.

Zo komen we gelijk op het volgende onderwerp: setting. Tijd hangt immers onlosmakelijk samen met ruimte. Hier zal ik mijn volgende gastblog op Fantasyboeken.org aan wijden.

Veel lees- en schrijfplezier!

IMG_5403Eveline Broekhuizen is freelance redacteur, tekstschrijver en corrector. Via haar eigen bedrijf Elibro Tekst & Redactie kunnen schrijvers en uitgeverijen haar inhuren om manuscripten te beoordelen, redigeren of corrigeren. Zie voor meer informatie: www.elibrotekstenredactie.com en volg Eveline via Facebook, Twitter en http://elibroblogt.wordpress.com.

Jullie kennen Eveline waarschijnlijk als het gezicht van WBfantasy, de fantasyimprint van Uitgeverij Wereldbibliotheek. Door op Facebook en Twitter te vertellen wat er allemaal bij het uitgeven van fantasyboeken kwam kijken, heeft ze veel lezers bij de uitgeverij betrokken. Ook hield ze zich als uitgeefassistent bezig met de beoordeling van manuscripten en te vertalen titels.

Logo Elibro

Leave a Comment