Gastblog | Eveline Broekhuizen – Kruiwagen

Je manuscript is af. Nu wil je graag dat er een boek van gemaakt wordt. Dat je gepubliceerd wordt. Dat zo veel mogelijk mensen jouw verhaal zullen lezen. En het liefst dat het een succes wordt.

Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Je kunt op zoek gaan naar een uitgever. De meeste uitgeverijen nemen wel ongevraagd gestuurde manuscripten aan.

Meestal stuur je samen met je manuscript een synopsis en een begeleidende brief naar de uitgeverij. De begeleidende brief kun je min of meer beschouwen als een sollicitatiebrief. Probeer de juiste balans te vinden tussen een zakelijke en persoonlijke toon. Net zoals je de toon van je sollicitatiebrief aanpast aan het bedrijf waar je wil werken, pas je ook je brief aan de uitgeverij aan.

Verdiep je in de uitgeverij en kijk goed welke voorwaarden ze aan het toezenden van een manuscript verbinden. Naar de ene, traditionele uitgever stuur je een meer formele brief, terwijl je in je e-mail aan een andere, hippe uitgever informeler kunt zijn. Wees niet te frivool. Je manuscript is je kunstwerk, niet je brief.

Vertel kort wat je met je verhaal wil zeggen. Blijf niet te veel in je verhaal hangen. Je moet in drie zinnen de kern kunnen weergeven. Dit komt later ook van pas bij de promotie, presentatie en verkoop van het boek, bijvoorbeeld tijdens interviews. Zorg dat je een kort en krachtig antwoord hebt op de vraag: waar gaat jouw boek over?

Geef een goed beeld van jezelf, maar wees wel eerlijk en open. Laat weten wat je overige activiteiten zijn (vooral wanneer deze mogelijkheden bieden voor publiciteit). En, net als bij solliciteren: de beste manier om ergens binnen te komen is een kruiwagentje!

IMG_5403Eveline Broekhuizen is freelance redacteur, tekstschrijver en corrector. Via haar eigen bedrijf Elibro Tekst & Redactie kunnen schrijvers en uitgeverijen haar inhuren om manuscripten te beoordelen, redigeren of corrigeren. Zie voor meer informatie: www.elibrotekstenredactie.com en volg Eveline via Facebook, Twitter en http://elibroblogt.wordpress.com.

Jullie kennen Eveline waarschijnlijk als het gezicht van WBfantasy, de fantasyimprint van Uitgeverij Wereldbibliotheek. Door op Facebook en Twitter te vertellen wat er allemaal bij het uitgeven van fantasyboeken kwam kijken, heeft ze veel lezers bij de uitgeverij betrokken. Ook hield ze zich als uitgeefassistent bezig met de beoordeling van manuscripten en te vertalen titels.

Logo Elibro

Leave a Comment