Gastblog | Esther Scherpenisse – Heerlijk gestresst

Een vriendin weet niet voor welke lamp ze moet kiezen. Kiest ze er een uit het ruime aanbod van IKEA, of toch lekker ‘vintage’ van de kringloop? Of misschien toch liever DIY? Want dat past wel bij haar nieuwe huis. En zou ik willen meedenken over de kleur van de vloer? Want blauw is best mooi, maar er zijn wel tien soorten blauw te koop.

Ze staat voor me met een handvol verfstalen en een verwilderde blik in haar ogen, en ik weet precies hoe ze zich voelt. Want afgelopen week had ik er ook behoorlijk last van: keuzestress. Alleen dan niet over mijn huis, maar over het kleine verhalenbundeltje waarin ik m’n Paul Harland Prijsverhaal Ter ziele uitbreng.

Digitaal of op papier?

Het uitbrengen van een verhaal, als je dat zelf doet, begint tegenwoordig met de keuze: wordt het een ebook of een paperback of beide? Omdat het gaat om een klein bundeltje, koos ik voor een ebook. Bovendien is dat ook wel van deze tijd (hoewel ik zelf nog geen e-reader heb… die krijg ik over een paar maanden pas).

Geklungel met covers

Vervolgens is er de cover. Maak ik die zelf of laat ik dat doen? In mijn geval is het antwoord een ferm ‘dat laat ik doen’; mijn talenten liggen bij woord en niet bij ingewikkelde dtp-programma’s. En wie schakel ik daar dan voor in? Er zijn vreselijk veel cover artists – en tegenwoordig zitten we natuurlijk niet meer vast binnen de landsgrenzen, dus de keuze is schier eindeloos.

Gelukkig is er binnen mijn schrijfclubje nogal wat ervaring met uitgeven, dus iemand raadde me Clarissa Yeo aan, een ontwerpster uit Singapore. (Toen ik mijn broer vertelde waar zij vandaan kwam, was hij heel even verbluft, alsof ik de cover fysiek in Singapore zou moeten gaan ophalen. Uiteindelijk herinnerde hij zich dat er e-mail en internet bestaat.) Nadat wij een prijs waren overeengekomen en ik haar had verteld waar mijn verhaal over ging, was er de keuze voor het lettertype, de keuze voor de achtergrond, de keuze voor extra tekst op de cover: ga ik voor de schaamteloze zelfpromotie en zet ik de PHP-winst erop, of niet? (Spoiler: ik ben schaamteloos.) De uiteindelijke versie van de cover heeft me een enorm onelegante shuffle doen dansen over het laminaat, overigens. Mijn plant heeft het uiteindelijk maar net overleefd.

Als je iets doet…

Het binnenwerk. Laat ik dat doen? Of doe ik het zelf? Nadat ik enkele versies had gezien van hoe het eruit zou zien als ik het zelf deed, besloot ik ook hiervoor professionals in te schakelen. (Onder het motto: Go big or go home.) Daarbij kwam een keuze voor het lettertype, een keuze voor de stijl, een keuze voor wel of niet inspringen…

En wat heb ik nu na al deze keuzestress?

Mijn punt, na dit hele verhaal, is eigenlijk dit: wij denken veel te veel aan stress als iets negatiefs. Als iets dat je altijd opbreekt, als iets wat alleen maar ellende met zich meebrengt. Terwijl ik na deze weken alleen maar kan concluderen dat ik een prachtige cover heb voor een prachtig boek. (Dat op 1 november uitkomt. Schaamteloos…) Dus mijn eindconclusie? Ik heb eigenlijk heerlijk gestresst. Dat zouden meer mensen moeten doen.

estherEsther Scherpenisse (1979) is schrijver van fantastische verhalen – dat wil zeggen: sciencefiction en fantasy. Het eerste verhaal dat ze verkocht was ‘Het prismaproject’, dat een enthousiaste uitgever opnam in een bundel van de beste Nederlandstalige fantastiek. In die bundel staan ook verhalen van onder meer Thomas Olde Heuvelt en Paul Evanby. Haar meest recente verhaal ‘Ter ziele’ ging ervandoor met de eerste plaats bij de Paul Harland Prijs 2013. www.estherscherpenisse.com

Leave a Comment