Fantastyval weekend

Afgelopen weekend 16 en 17 juli werd de tweede editie van Fantastyval gehouden op de Wouwse Plantage vlakbij Roosendaal. In oktober 2009 werd het eerste festival gehouden door de nu overleden schrijver W.J. Maryson (Wim Stolk).

Het was een beetje een regenachtige dag zaterdag, nou ja beetje, aan het eind van de dag spoelde het flink. Maar dat mocht de pret niet drukken. Fantastyval was, net als de vorige keer, een klein knus festival en voor auteurs en fans van het fantastische genre een feest der herkenning.
Voor mij was dit ook de eerste keer dat ik met een deelnemer polsbandje rondliep. Samen met Thirza Meta, Tisa Pescar en Adinda Volkers mocht ik een lezing geven: ‘Fantastische vrouwen’. Samen vertelden we over wat ons tot schrijven had gebracht, waarin we elkaar overlappen en dingen die we belangrijk vinden, vooral aan onze personages.
We hadden een klein publiek met toehoorders, voornamelijk bekenden, maar dat maakte niet uit. Af en toe kwam er een waterval vanaf het tentzeil naar beneden en er werd genoeg gelachen.

Het hoogtepunt was op zaterdag waarschijnlijk wel de boekpresentatie van Groeten uit Bloemrijk een ode aan W.J. Maryson. De bundel is samengesteld door Uitgeverij Parelz en geschreven door auteurs die Wim goed kenden. LeoArie Elsenaar van Uitgeverij Parelz vertelde in het kort over de overeenkomsten tussen de verhalen voordat hij het eerste boek aan Elly Stolk overhandigde. Maar daar bleef het niet bij, ook het tweede exemplaar werd uitgereikt. Marie Stolk mocht het tweede exemplaar in ontvangst nemen, en niet zonder reden. Op de cover van Groeten uit Bloemrijk stond een schilderij dat zij gemaakt heeft: Bloemfontein.
Daarna was er tijd om het boek te kopen en te laten signeren door de aanwezige auteurs. Met z’n allen stonden ze rond de Parelz stand en het was een gezellige boel waar boeken van hand tot hand gingen en meer dan één iemand vroeg om een pen.

Al met al was het, ondanks de regen, een gezellige dag, en ik verwacht dat dat voor zondag ook geldt.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment