Evenement | Schrijf! 2015

IMG_3129Op 10 januari werd voor de tweede keer het evenement Schrijf! van Boekschrijven.nl gehouden. Schrijf! 2015 was een evenement gericht op het schrijven van je eigen boek. In 2014 werd de eerste editie gehouden, welke volgens de organisatie een groot succes was.

Al vroeg was het een drukte van belang bij het Gooiland Theather in Hilversum. De eerste workshop van de acht begon al om half tien, dus vanaf half negen kon iedereen inlopen, koffie drinken en rondstruinen over de schrijversmarkt vol met boeken over schrijven, notitieboekjes en romans. Stipt om half tien begon de eerste workshop van Marlen Beek-Visser over het beginnen met schrijven. Hierin ging ze in op de vragen ‘hoe begin je nou met schrijven’ en ‘wat gaat er vooraf aan het publiceren van je boek’?

De hele dag had een duidelijke structuur die het proces van het schrijven van een boek volgde. Het hoogtepunt was het interview met Simone van der Vlugt. Het zou een workshop moeten zijn over het schrijven van een bestseller, maar het was meer een interview over Simone’s werk en haar leven als schrijver.

Een ander hoogtepunt was de workshop van Schrijversvakschool directeur Hans Hogenkamp waarin hij vertelde over ‘Schrijven is schrappen’ en de workshop over ‘Creatieve Overvloed’ van Nanda Huneman. In de lezing over ‘Schrijven is Schrappen’ ging Hans in op de verschillende aspecten van het redigeren van je tekst, met name het schrappen: hoe maak je een tekst strakker en zorg je ervoor dat de boodschap goed en helder overkomt. De workshop van Nanda Huneman was na een lange dag met workshops een verademing: muziek, dansen en ja, zelfs een dutje doen. Het was de perfecte afsluiting om niet alleen met een hoofd vol nieuwe plannen en informatie naar huis te gaan, maar ook met inspiratie en zin om te gaan schrijven.

Schrijf! 2015 was een dag vol met schrijven, schrijvers en schrijvers in spe. Hoewel er erg nuttige workshops waren zoals Schrijven is Schrappen, is het dit echt een workshop die vooral erg nuttig is voor beginners. Mensen die zich al jaren bezig houden met schrijven zullen hier niet zo heel veel nieuwe tips en trucs leren. Voor de nieuwkomer in het vak is Schrijf! een leerzame dag, en een mogelijkheid tot kennismaking met mensen die allemaal liefde voor woorden en boeken hebben.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment