Evenement | LonCon 3 – Dag 1

20140814_135157Als nieuweling op conventies als deze is het moeilijk voor te stellen hoe zoiets er nou echt aan toegaat. Veel fans van het genre, veel panels, workshops en een hoop interessante discussies, maar hoe is het nou echt om er bij te zijn? De eerste indruk ‘s ochtends: druk. Een dikke rij bezoekers staat voor de balie om zich te laten registreren. De openingsceremonie is pas om twaalf uur, maar om negen uur gonst de ExCel al van de mensen. T-shirts vliegen als warme broodjes over de toonbank en voor de informatiedesk staat een dikke rij mensen die zich willen aanmelden voor de verschillende workshops.

Omdat LonCon gehouden wordt in London, de stad waar ook het beroemde 9 3/4 platform uit Harry Potter zich bevindt, leek het de organisatie passend om de opening in die stijl te doen. Het levert lachwekkende situaties op die de bezoekers erg kunnen waarderen. Om de grapjes te kunnen begrijpen moet je zeker op de hoogte zijn van de klassieke science fiction boeken, shows en films. De openingsceremonie was het uitgelezen moment om de eregasten voor te stelen aan het publiek – John Clute, Malcolm Edwards, Chris Foss, Jeanne Gomoll, Robin Hobb en Bryan Talbot. Ook was er een moment om de vorig jaar overleden Iain M. Banks te herdenken en om hem een permanent lid te maken van de World Science Fiction convention.

Na twaalf uur komt het programma pas echt goed op stoom. Zo was er om twee uur het panel Horror without Monsters met Jonathan Oliver, F. Brett Cox, Elizabeth Hand, Sarah Pinborough en Lynda Rucker. Horror is iets waar je van moet houden, want wat zijn nu de elementen van een goed horror verhaal? Zijn dat de monsters? Of zijn die, in een tijd waar je ze in schattige versies op T-shirts, als knuffels, en beeldjes kan kopen, hun glans en gruwelijkheid verloren? En als dat zo is, wat zijn dan de elementen voor een goed kippenvelverhaal?

Het is geen makkelijke vraag om te beantwoorden. Monsters en ‘angst’ zijn voor iedereen anders, ook voor de panelleden. Toch zijn ze het over één ding eens: de duistere kant van de mensheid, de seriemoordenaars, en het onverwachte zijn enger dan monsters die gemaakt en bedacht zijn voor de mensen. Het ‘kwaad’ komt op die manier dichterbij onze eigen wereld. Daarom vinden de panelleden misdaadverhalen vaak enger dan horror. “Soms heb ik twee of drie misdaadboeken gelezen”, zegt Lynda Rucker. “En dan moet ik echt weer even iets lichters en luchtigers lezen: horror. Vaak blijft bij seriemoordenaars de vraag ‘waarom?’ achter en het enge is juist dat je daar nooit echt een antwoord op krijgt.”

Tussendoor is er een uitgebreide kunstshow en een markt waar je boeken, T-shirts en andere dingen kunt kopen. Opvallend zijn de enkele mensen die verkleed zijn – dit is meer een uitzondering dan de regel. Het zorgt er voor dat de bezoekers een kleurrijk geheel vormen: uit verschillende landen en in iedere leeftijdscategorie.

Vrijdag op het programma: Mythes in het schrijven van SF & fantasy, Medievalism in fantasy en Hoe boekwinkels invloed hebben op wat we lezen.
Dingen om naar uit te kijken op zaterdag en zondag: Worldbuilding masterclass van Robin Hobb, de uitreiking van de Hugo Awards en de Getting Ideas workshop.

stepheditorStéphanie de Geus zette Fantasyboeken.org op in 2010 om de fantasyboeken en auteurs in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Dit jaar viert de site zijn vierjarig bestaan. Stéphanie woonde twee jaar in de UK vlak naast Manchester en werkte als editor. Inmiddels woont ze weer in Nederland om zich volledig te richten op Fantasyboeken.org. www.stephaniedegeus.nl

Leave a Comment