Evenement | Elfia Arcen 2014

Foto Elfia 3 In de kasteeltuinen van Arcen hingen afgelopen weekend bijzondere figuren rond: Elfen, piraten, steampunkers, buitenaardse wezens, ridders, jonkvrouwen en Ghostbusters. Ze kwamen voor de zesde keer samen voor de ‘dark edition’ van Elfia – voorheen de Elf Fantasy Fair. Het jaarthema ‘Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel’ werd hier minder uitbundig vertegenwoordig dan tijdens de ‘light edition’ te Haarzuilens eerder dit jaar, maar dat mocht de pret niet drukken.

Uiteraard werd het thema in ere gehouden door huisprofessor Roland ‘Roly’ Rotherham, niet voor niets senechal van de Britse Orde van het Gezelschap van de Ridders van de Ronde Tafel. Zijn lezing kwam met een aankondiging voor nieuw bewijs voor het bestaan van Koning Arthur: een belangrijke uit Wales afkomstige heilige zou namelijk via huwelijkse banden verwant zijn geweest aan de legendarische figuur! De professor presenteerde tevens zijn eigen boek waarin hij verder uitweidt over de Welse Saint Nectan van Hartland en zijn familie, en hun invloed op de regio.

Foto Elfia 5Langs de Medieval Road staat Elfia’s eigen Merlijn de Tovenaar: Geert Dekkers voorspelt de bezoekers de toekomst. Of hij de nieuwe Koning Arthur onder hen zal aantreffen, is nog maar de vraag, maar hij houdt de moed erin. Even verderop komt de geur van vers Knobibrot je tegemoet, vergezeld van de lieflijke tonen van Orfeo’s balfolkmuziek. Enkele paren wagen zich aan een jig of een romantische mazurka. Een van de bandleden is afwezig en daarom wordt de bezetting aangevuld door Coca van Kelten zonder Grenzen. Na het optreden wordt er meteen afgebouwd om plaats te maken voor de magische muziek van Verus Viator.

Nerds, geeks en dorks kunnen hun hart ophalen bij het Sci-Fi Deck in de kassen. Het leger van de Dutch Garrison heeft zich voor de gelegenheid omgedoopt tot de Stormtroopers of the Round Table. Ze delen de kas met de Predator Clan Germany en de Mandalorian Mercs Costume Club. Drie legers in één kas? De twee dino-artsen van Jurassic Park Netherlands – voor al uw vragen over dinosaurussen! – krabben zich op het achterhoofd. Als dat maar geen strijd oplevert!

Foto Elfia 2Op en rond het Elfo Stage is het goed toeven: in het hart van Elfia houden bands als Aelfheim, Pyrates!, Finvarra en Harmony Glen het feestje gaande. Aan de tafeltjes rondom het podium vloeit het medebier rijkelijk en kan men, onder het genot van een stuk middeleeuwse pizza, een vleesspies of een vegetarische hap, eens goed de andere bezoekers in de kijker nemen. Geen gebrek aan Jack Sparrows dit jaar – was er een conventie aan de gang? Van Faun tot Zombie, van Joker tot Toothless: ook de bezoekers droegen actief een steentje bij om van Elfia een festijn te maken.

Op weg naar de uitgang passeren we de schrijverstent van Zilverspoor. Het is een lange zit, geeft Jolien Tonnon – auteur van Aiya’s Strijd – toe, zo’n hele dag in een tent. ‘Maar je wilt toch niet weggaan, voor het geval dat er nét iemand langskomt voor jouw boek.’ Anaïd Haen beaamt dat. Ze is alleszins tevreden over het weekend. ‘Nog een paar uur, dan is het weer voorbij,’ verzucht ze. Als een voorbijganger informeert naar haar boek Begeesterd, vraagt ze: ‘Ga je nog meedoen met Fantastels dit jaar? Nee? Waarom niet?’ Begeestert, dat kun je wel zeggen.

Foto Elfia 6Het weer zat niet tegen: pas als het festival op haar eind loopt, begint het te betrekken en valt er een spatje regen. Met een krat mede in de ene arm en een tas boeken aan de andere, keren de bezoekers huiswaarts, met inspiratie voor de volgende editie. Elfia Haarzuilens, op 25 en 26 april 2015, zal in het teken staan van Game of Thrones.
(Rianne Werring)

Leave a Comment