Achtergrond | Eng, enger, engst

Een monster onder je bed, in de kast, of een man met een mes in de badkamer. Hordes mensen zijn er gek op. De angst die van de pagina af spat. Bloed, geesten, dingen waar zelfs de meest sterke persoon zeven kleuren van laat lopen. Angst is populair en gewild, maar waarom?

Mensen zijn altijd geboeid geweest door angst. Alleen al de hoeveelheid horrorfilms zegt genoeg, laat staan de hoeveelheid ‘enge’ boeken. Toch zijn het boeken waar je van moet houden: of je vindt het geweldig, of je vindt het verschrikkelijk.

In het artikel over Paranormale fantasy stelde we al vast dat het paranormale veel gebruikt wordt in horror verhalen en dat is logisch volgens H.P. Lovecraft. “De oudste en sterkste emotie van de mens is angst, en de oudste en sterkste vorm van angst is de angst voor het onbekende.” Het onbekende is in dit geval de dood, het hiernamaals, duivels, demonen en eindelijk alles wat in verband gebracht kan worden met de Duivel. De Duivel kwam in de verhalen vaak naar boven in de vorm van heksen, vampiers, weerwolven en geesten.

Hoewel Lovecraft en Stephen King waarschijnlijk de bekendste namen zijn, is de oorsprong van het subgenre al heel oud. Het eerste boek dat de stempel horror mocht krijgen van het Gotische boek Castle of Otranto van Horace Walpole uit 1764. Het was het begin van de Gotische horror verhalen in de achttiende eeuw.

Dat niet alleen, de gotische horrortraditie ging verder in de negentiende eeuw. De klassiekers Dracula, Dr. Jekyll/Mr. Hyde en Frankenstein vallen oorspronkelijk namelijk ook onder de horror. Hoewel ze voor ons waarschijnlijk niet meer zo bloedstollend zullen zijn als de boeken van Stephen King, waren ze dat voor de tijd waarin ze geschreven waren wel. Waarschijnlijk heeft onze honger naar meer, enger, mysterieuzer, ervoor gezorgd dat de meeste horrorboeken over de top zijn. Alles is net iets enger, net iets onverklaarbaarder en ongrijpbaarder. Een monster dat aan elkaar genaaid is? Zo eng is dat niet meer. Toch blijft de behoefte naar enge verhalen. Want er is niets zo leuk als een verhaal wat je uit moet lezen omdat je anders niet kunt slapen.

Op woensdag 8 juni het volgende genre: superhelden.

Leestips

(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment