Elf Fantasy Fair Arcen 2013

Afgelopen weekend werden de kasteeltuinen in Arcen opnieuw bevolkt door Hobbits, Dwergen, Elfen, ridders, jonkvrouwen en sprookjesfiguren. Voor de vijfde editie van de ‘donkere’ Elf Fantasy Fair togen bezoekers uit Nederland, België, Duitsland en verder in grote getale naar Elfia – ondanks de voorspelde regen.

EFF Arcen 2013 (3)De zaterdag kon op beduidend minder bezoekers rekenen dan de zondag, en veel bezoekers lieten hun kostuums thuis of kozen voor een minder uitbundige versie. Dat mocht de pret niet drukken: in de kasteeltuinen was het een komen en gaan van bijzondere gedaantes. Met name het aantal Halflingen was explosief toegenomen ten opzichte van het vorige jaar, wellicht dankzij het thema dat het festival dit jaar droeg: Hobbits en Dwergen.

Deze editie was er vooral veel aandacht voor de verhalenvertellers. Bij het honk in de Watertuin – halverwege het festivalterrein – was het een komen en gaan van barden en woordenwevers. Zij trakteerde de bezoekers op sagen en legenden in het Nederlands, Engels én Duits. Roland Rotherham – Elfia’s professeur extraordinaire – hield zijn lezingen hoog en droog in het kasteel en werd daar afgelost door Tobias M. Eckrich, die zich in het Nederlands en Duits boog over het vraagstuk ‘waarom de Hobbitfilm zo werd als hij werd’. Verder was er uiteraard ruimte voor muziek, dit jaar verzorgd door o.a. de vermaarde paganband Faun, Pyrates! met hun aanstekelijke piratenfolk, tribalmuziek van L.E.A.F. en Keltische folk door de Teetotallers. Op het Dragon Stage konden de bezoekers een korte historische musical bijwonen over Hendrik VIII en Anna Boleyn.

EFF Arcen 2013 (2)Ook voor de liefhebbers van actie was er voldoende te zien en te leren: aan het begin en einde van beide dagen was het aan Martial Master Qu’Mar Ti-jin om de vertellerslocatie in de watertuin te openen, terwijl op het Elfo Stage een wervelende show werd gegeven door de stuntmannen van Maledictus. Bij het Dragon’s Lair konden bezoekers terecht voor demonstraties van Kyudo, Laido en Kendo: oftewel Japanse boogschietkunst en vechtsporten. In de kassen konden science fictionfans hun hart ophalen: acteurs Andy Herd en Alan Flyng gaven er acte de presence. Beiden speelden een rol in de Star Wars-films – de één als Ewok, de ander als Rijksofficier – en zij deelden hun ervaringen met het publiek. Ook de Stormtroopers van het 501ste legioen waren weer van de partij, net als de Predator Clan.

Ten slotte kwam ook de boekenliefhebber op de Elf Fantasy Fair aan zijn trekken. Thomas Olde Heuvelt bracht zijn succesroman Hex aan de man, en op zondag was Tisa Pescar aanwezig om haar nieuwste boek Alfa te promoten. In het speciale Hobbit Parc was ruimte gemaakt voor diverse Tolkiengezelschappen, voor wie aan de boeken en de films alleen niet genoeg heeft…

EFF Arcen 2013 (1)Kortom, ook in een druilerig Elfia was er weer genoeg te doen voor de festivalganger. Het is een half jaar wachten op de volgende editie, die voor het eerst niet twee, maar drie dagen zal tellen. Op 19, 20 en 21 april zijn alle enthousiastelingen weer welkom in Haarzuilens.
(Rianne Werring)

 

Leave a Comment