Recensie | Eoin Colfer – En dan nog iets…

Jaren geleden vernietigden de Vogons de planeet Aarde. Hugo Veld sloeg samen met zijn vriend Amro Bank aan het liften door het transgalactisch universum. Hugo heeft alle uithoeken van het universum gezien, maar is nu weer terug op aarde. Ja, de aarde bestaat toch nog, maar zijn vreugde is van korte duur: de aarde wordt weer vernietigd. Maar ook dit maal worden ze weer gered door Zaphod, ze zijn alleen niet snel genoeg om de vernietigende stralen te ontwijken. Gelukkig worden ze weer gered. Ditmaal door iemand anders…

Wie na het lezen van de Hitchhickers Guide to the Galaxy meteen doorgaat naar En dan nog iets… komt bedrogen uit. De stijl van Douglas Adams is niet te reconstrueren door een andere schrijver. Eoin Colfer doet zijn best en zet met de bestaande karakters een niet onaardig verhaal neer. Maar hij probeert het te hard.

Het verhaal is vaak rommelig en je moet je best doen om het goed te volgen. Sommige grappen komen zelfs geforceerd over, maar dat kan ook aan de vertaling liggen.

Hoewel dit, op zichzelf staand, best een leuk boek had kunnen zijn, gaat het nu gebukt onder het label ‘het zesde deel van de Hitchhikers-saga’. Fans van Adams moeten er dus rekening mee houden dat het verhaal niet in dezelfde stijl verdergaat. Als ze dat naast zich neer kunnen leggen is het best een vermakelijk boek.
(Stéphanie de Geus)


En dan nog iets…
Eoin Colfer
Prijs: € 19,95
ISBN: 978-90-225-5659-7

Leave a Comment