De geneugten van een organisator

De Paul Harland Prijs is de oudste en meest gerenommeerde schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror. De uitslag is inmiddels bekendgemaakt tijdens de zeer succesvolle Paul Harland Dag, waar de PHP en de W.J. Maryson Talent Award uitgereikt zijn. Schrijver Martijn Lindeboom is organisator van deze wedstrijd (in 2011 en 2012).

De Paul Harland Dag en de uitslag van de Paul Harland Prijs waren afgelopen zaterdag. Het was een doorslaand succes! Lees het verslag hier.

Blije winnaars
Wat waren de winnaars blij! Boukje Balder stond te trappelen en te dansen, toen de nummer 2 bekendgemaakt werd en zij dus de nummer 1 bleek te zijn. Met een brede grijns nam ze de trofee, de oorkonde en de felicitaties in ontvangst. Overigens waren Freek de Bruin (2) en Patrick Brannigan (3) ook erg tevreden met hun klassering.

Fred Rabouw hield zijn gezicht in de plooi toen hij 10e werd in de hoofdwedstrijd, maar je voelde de teleurstelling en frustratie (en als je goed luisterde, hoorde je het ook). De ontlading kwam dan ook bij de onthulling van zijn winst van de W.J. Maryson Talent Award. Fred straalde en lachte en benadrukte nog even dat dit voor hem een nog mooiere prijs was dan de PHP, want die kan hij altijd nog winnen. Er is maar één eerste winnaar van de WJMTA. Zo had ik er nog niet naar gekeken.

Ook al weten ze dat niet allemaal: er waren veel meer winnaars deze Paul Harland Prijs, nog afgezien van de Feniksprijs (Rene Leijtens) en NCSF premie (Boukje Balder): de schrijvers die het gedurfd hebben om mee te doen. Hulde! Zonder deelnemers geen wedstrijd en de organisatie wil iedereen die meegedaan heeft dan ook nog een keer bedanken. Of je nou hoog geëindigd bent, een mooie middenmootplek hebt veroverd, of in de onderste regionen geland bent: je hebt jezelf uitgedaagd, een verhaal geschreven en ingestuurd. Daarmee heb je de Paul Harland Prijs, andere deelnemers en de fantastische genres een grote dienst bewezen. Hartelijk dank!
En denk erom: volgende keer allemaal weer meedoen!

Samenwerking
Direct na de uitreiking van de prijzen heb ik een korte speech gehouden over het groot maken van de fantastische genres in Nederland en België. Mijn hoop en ambitie zijn dat we een renaissance van de genres kunnen bewerkstelligen, door samen te werken, de kwaliteit van schrijvers en organisaties te verbeteren en om elk jaar verder te willen gaan. Dus het pad van de thriller: van bespotte en geminachte lectuur naar een van de meest verkochte en gewaardeerde (bijna?) literaire genres.
Het honderdkoppige publiek leek het unaniem met me eens. Dat bleek niet alleen uit het applaus, maar vooral uit al die gesprekken, nieuwe contacten, ambitieuze plannen en samenwerking van de aanwezigen tijdens de rest van de Paul Harland Dag.

Olifantenhuid
Maar de Paul Harland Dag is natuurlijk een beetje de eigen parochie. Er zijn ook andersdenkenden. Toen ik net de organisatie van de PHP 2011 op me had genomen drukte een uitgever me op het hart me niet teveel van kritiek en gezeur aan te trekken. Hij zei: “Net als grote uitgevers kan de organisator van de PHP in sommige ogen geen goed doen. Die mensen zullen proberen je kapot te maken.” Dat leek me een mooie uitdaging voor mij, omdat ik het moeilijk vind als mensen mijn inspanningen niet waarderen en zeker als ze mij niet aardig vinden. Nou, dat heb ik geweten. Gelukkig weet ik nu ook dat een olifantenhuid rap gekweekt is en dat je je pappenheimers snel leert kennen.

Klaagverhalen van slechte verliezers en afgunstige mensen vind ik helemaal niet erg. Sterker: als iemand zijn gal spuwt over de PHP, dan weet ik dat ik goed bezig ben. De wedstrijd leeft, maakt wat los en een lage klassering frustreert! Natuurlijk doet het dat! Wel is het jammer als die frustratie dan leidt tot gemene, onterechte en onware stellingen en persoonlijke aanvallen. En natuurlijk gebeurt dat ook. Daar heb ik het dan wel even moeilijk mee, maar gelukkig weet ik (en wordt mij dat regelmatig voorgehouden) dat zulke uithalen weinig over mij zeggen en des te meer over de gefrustreerde. Ik snap de frustratie van niet halen wat je gewild had, heb ik zelf ook wel eens gehad. Ik deel de afkeer van verliezen, maar ik ga er niet over zeuren. Want ik ben geen slechte verliezer. En nu heb ik ook nog een olifantenhuid. Dat voorspelt veel goeds voor de Paul Harland Prijs 2012. Want die organiseer ik ook. Over een paar weken ga ik er weer volop tegenaan. De deadline is al bekend: 8 juli 2012 om middernacht. Op naar een nog succesvollere PHP 2012, de 35e editie!

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zes boeken op zijn naam staan en in 2011 volgen er nog twee. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.nl

Leave a Comment