De geneugten van een organisator

De Paul Harland Prijs is de oudste en meest gerenommeerde schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror. De jury is hard bezig met het lezen en beoordelen van de 111 inzendingen voor de PHP 2011. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de Paul Harland Dag, waar de PHP en de W.J. Maryson Talentaward uitgereikt zullen worden. Met ingang van 2011 organiseert schrijver Martijn Lindeboom deze wedstrijd.

De Paul Harland Dag en de uitslag van de Paul Harland Prijs naderen snel! Dat is niet alleen voor de deelnemers spannend, voor de organisator zeker ook, op velerlei vlak. Zo stromen de aanmeldingen voor de dag binnen en wordt het bijna spannend of iedereen wel in de zalen zal passen. Vooralsnog lijkt dat goed te komen, maar voor de zekerheid: als je komt, meld je dan aan en zeker als je wilt blijven eten, want anders is er geen plek meer!

Daarnaast moet het programma samengesteld worden en moeten er interessante sprekers geworven worden. Dat is inmiddels gelukt en globaal ziet het programma er zo uit (details volgen de aankomende tijd op de website):

zaal 1+2:
13-15 uur: ontvangst, uitslag PHP, prijsuitreiking en nabespreken
zaal 1:
15-16 uur: workshop schrijven aan de hand van de topverhalen van de PHP 2011
16-16.30 uur: panel van schrijvers die gestart zijn bij de PHP en inmiddels doorgebroken zijn, of daarmee bezig zijn
16.30-17 uur: panel over de verschillen en overeenkomsten tussen fantastiek en andere genres
17-17.30 uur: panel over publiceren in het buitenland
zaal 2:
15-17.30 uur: Meet en Mix (met voorstellen van verschillende fantastische initiatieven, een quiz en (onder voorbehoud) een mini-schrijfwedstrijdje, maar vooral ook kennismaken en bijkletsen)
restaurant:
17.30 uur en later: diner, napraten en uitblazen …

De zalen worden na de uitslag gesplitst, met een ingenieus wandpanelensysteem, zodat de workshop en panels en de Meet en Mix geen last van elkaar hebben. De Meet en Mix wordt een gezellige bijeenkomst (met bar om te toasten op de overwinning, of het verdriet te verdrinken), waar de deelnemers, geïnteresseerden, uitgevers, tijdschriften, websites en andere fantastische initiatieven elkaar kunnen ontmoeten. Het is de bedoeling om informeel bij te kletsen, met tussendoor een paar korte presentaties. Alle fantastische initiatieven krijgen, als zij dat willen, gelegenheid om zich kort voor te stellen aan het publiek. Gratis en voor niets, want de organisatie van de PHP denkt dat door elkaar te helpen we de fantastische genres vooruit kunnen helpen.

Tijdens de Paul Harland Dag krijgen de aanwezige deelnemers hun persoonlijke juryrapport uitgereikt, vergezeld van een code waarmee zowel het totale juryrapport als het ebook met de beste verhalen (titel nog geheim, om voor de hand liggende redenen) te downloaden. Het ebook wordt gratis aan de deelnemers en jury aangeboden. Na enige tijd wordt het via Smashwords ook aan het algemene publiek beschikbaar gesteld, voor een kleine vergoeding. Verschijnsel.net verzorgt het ebook en de elektronische versie van het juryrapport.
De uitslag van de wedstrijd zal natuurlijk via de website en sociale media gecommuniceerd worden.

Los van de PHD verschijnt er onder auspiciën van de PHP organisatie een nieuwe serie essays in de reeks De 101 open hokjes van de fantasie op Ezzulia. Naast het openingsartikel Fantastiek en hokjesdenken, zullen er stukken van Frank Norbert Rieter, Thomas Olde Heuvelt, Paul Evanby en Roelof Goudriaan verschijnen.
En dan is er ook nog de voorbereiding voor de volgende editie: de Paul Harland Prijs 2012!

Kortom: nog een stevige klus voor de organisatie.

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zes boeken op zijn naam staan en in 2011 volgen er nog twee. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.nl

1 Comment

  1. […] De eerste versie van het programma van de Paul Harland Dag (4 februari in Utrecht) is bekend! Lees er meer over op de gastblog van de organisator op Fantasyboeken.org. […]

Leave a Comment