De geneugten van een organisator

Hoe houden we de gang erin?

De inzendtermijn voor de Paul Harland Prijs is gesloten: op 10 juli om middernacht verliep de deadline. De PHP is de oudste en meest gerenommeerde schrijfwedstrijd voor verhalen in de genres fantasy, sciencefiction en horror. Met ingang van 2011 organiseert schrijver Martijn Lindeboom deze wedstrijd.

Een maand na het verlopen van de inzendtermijn en de opwinding rond het meer dan uitstekende aantal inzendingen (111 verhalen van 90 auteurs, waarvan 56 nieuwe inzenders) kun je je afvragen wat er te melden is in deze blog. Want de wedstrijd is nu in handen van de voorselecteurs (die tot oktober hebben om hun favorieten te kiezen en cijfers uit te delen). Heel erg belangrijk werk, waar ik Natalie Koch, Eisso Post en Eric Herni zeer dankbaar voor ben. Maar wel werk dat in rust en stilte moet gebeuren, want het is een enorme en verantwoordelijke klus en de finalejury mag niet beïnvloed worden door te specifieke onthullingen. Daarna zijn de juryleden aan de beurt en pas in januari 2012 komt de uitslag. Hoe houd je dan de aandacht vast als organisatie en hoe kun je verder met de missie om de fantastische genres onder de aandacht te brengen?

Voorselectie
Gelukkig is complete stilte rond de vorderingen van de jury ook weer niet nodig. Van de voorselecteurs heb ik een paar kleine kijkjes in hun voortgang en hun bevindingen ontvangen, waarvan ik weer een paar kleine snippets kan delen.

Een geruststelling voor sommigen: een van de voorselecteurs was tot nu toe nog geen onleesbare verhalen tegengekomen en al wel een paar juweeltjes. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat nog niet alle verhalen gelezen zijn. De min- en pluspunten worden goed bijgehouden om straks duidelijke, constructieve rapporten op te kunnen stellen.

Een ander jurylid heeft al wel alle verhalen gelezen. Die persoon viel het op dat er vaak tegen het woordenmaximum aangeschurkt wordt, terwijl dat niet altijd een completer verhaal oplevert.

Als voorselecteur in 2010 is mij dat ook opgevallen. Een verhaal wordt niet hoger gewaardeerd als het langer is. Als het verhaal groter is dan de PHP lengte, is het misschien beter om het die ruimte ook te gunnen en een korter verhaal uit te werken voor deze wedstrijd.

Een van de voorselecteurs merkte op nu al benieuwd te zijn naar het oordeel van de jury, om te zien of diens toppers ook daar hoge ogen zullen gooien.

Ook dat herken ik heel goed: natuurlijk selecteer je voor een groot deel objectief, maar smaak is een niet uit te schakelen component van de beoordeling. En daarom is het ook goed om een brede, gevarieerde jury te hebben.

Voor de liefhebber is hier mijn algemene inleiding op mijn voorselecteursrapport 2010 te lezen.

Aanvulling op de hoofdprijs
Een andere manier om de gang er in te houden is het melden van nieuwe ontwikkelingen. Zo is de hoofdprijs van 750 euro onlangs aangevuld met een extra prijs: een Artist Managementtraject voor de periode van een half jaar! De prijs wordt aangeboden door het Geekstijl Media, specialist strategisch marketing- en communicatieadvies binnen nichemarkten.

Dit traject houdt in dat de winnaar van de PHP een half jaar lang actief ondersteund gaat worden door de adviseurs van Geekstijl Media. Dit is in overleg vorm te geven en het doel is om de winnaar/winnares en zijn of haar werk zo goed mogelijk onder de aandacht van het gewenste publiek te brengen en het zo veel mogelijk bevorderen van de schrijfcarrière van de winnaar. Meer informatie in hoofdstuk 12 van de Paul Harland Prijs 2011.

Fantastiek 101
Nog een manier om de gang er in te houden, is het blijven onderhouden en uitbreiden van de website en in het bijzonder de pagina’s over (sub)genres in de sectie Fantastiek 101. In september komt er een bijdrage van PHP 2009 winnaar Thomas Olde Heuvelt over zijn genre magisch realisme en er zwerft al een bijdrage van Alex de Jong over Sword & Sorcery op het web, die nog net niet de connectie met de PHP site heeft gemaakt. Na de vakantie (en die eindigt in het Noorden pas in september) wordt de PHP weer stevig ter hand genomen. Dus houd de website in de gaten!

Martijn Lindeboom is schrijver, performer en organisator. Hij heeft inmiddels zes boeken op zijn naam staan en in 2011 volgen er nog twee. Daarnaast treedt hij regelmatig op als verhalenverteller, docent ‘Schrijf geschiedenis’ en als krijgsmeester Qu’Mar Ti-jin. Ook organiseert hij de schrijfwedstrijd voor fantastische verhalen, de Paul Harland Prijs.
www.lindeboomconcepten.nl; www.qu-mar.nl; www.paulharlandprijs.nl

2 Comments

  1. Koen on August 18, 2011 at 13:45

    Ik lees: Een ander jurylid heeft al wel alle verhalen gelezen. Die persoon viel het op dat er vaak tegen het woordenmaximum aangeschurkt wordt, terwijl dat niet altijd een completer verhaal oplevert.

    Koen: Ik heb dat al vaker gehoord, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat er dan dikwijls een misvatting en een vooroordeel in het spel is: het is juist dat sommige schrijvers hun verhaal rekken tot ze tegen de grens van 10.000 woorden aanschurken, louter om indruk te willen maken, maar anderen daarentegen schrappen in een goed, ongepubliceerd verhaal, tot het onder die 10.000 grens zakt. Bovendien denk ik dat sommige juryleden ertegenop zien om zulke lange verhalen te lezen, wat begrijpelijk is.

  2. […] is deel drie van de serie gastblogs van de organisator van de PHP verschenen op Fantasyboeken.org. Dank daarvoor Stéphanie de […]

Leave a Comment