Recensie | Kelley Armstrong – De Bezwering

X-man meets Buffy vs Zombies the walking dead… Volgt u het nog? Armstrong weet feilloos in het gat supsense teen-chicklit te springen. Maar dan zonder de zoetsappige liefdesverhalen, tenminste in deel één.

Het verhaal komt haperig, vol clichés en oh zo voorspelbaar op gang. Maar gaandeweg weet Armstrong je toch te pakken om vervolgens in een ruk dit boek te verslinden. De hoofdpersoon Chloe Saunders wil niks liever dan een normale puber zijn. Ze loopt lichamelijk achter op schema. Eindelijk wordt ze op haar vijftiende ongesteld, diezelfde dag beginnen ook de vreemde dingen. Zoals het zien van een dode jongen op straat en een dode verbrande conciërge die haar de schrik van haar leven aanjaagt. Hysterisch en platgespoten wordt ze afgevoerd van school. Haar tante zorgt ervoor dat ze in een dure privé kliniek komt. Als Chloe’s krachten groeien komt ze er met hulp van haar medepatiënten achter dat dit geen gewone kliniek is. Haar medebewoonsters hebben ook allemaal vreemde krachten, die toe worden geschreven aan psychische stoornissen. Ze sluit vriendschap met de charmante magiër Simon, zijn zwijgzame halfdemonische broer Derek en Rae ’die iets met vuur heeft’. Chloe twijfelt sterk aan de instelling, is het niet toevallig dat er zoveel ‘bijzondere’ pubers in een instelling zitten. Als haar oudere kamergenoot Liz als geest verschijnt weet ze dat ze niet gek is. Is Liz echt dood? Of is zij een sjamaan met uittredende krachten? En wat zijn dan de krachten van de bitch Victoria? Het groepje vrienden besluit te ontsnappen om iemand te zoeken die ze kan helpen. De band tussen de lelijke Derek en Chloe wordt hechter als ze zijn grote geheim ontdekt. Het boek eindigt in een echte climax.

Het is de vraag of Armstrong het ik-perspecief voldoende kan uitdiepen in de volgende delen. Zeker nu de hoofdrolspelers verdeeld zijn over verschillende locaties. Het feit dat Chloe gek is op films en daardoor zo nu en dan vanaf de zijlijn haar situatie bekijkt, maakt op een bepaalde manier het ongeloofwaardige aannemelijk. Armstrong weet prima het pubermeisje in de lezer naar boven te halen. Chloe wordt prima neergezet met alle hormonen van een jong meisje van dien. Kiest ze straks voor Simon of Derek? Het antwoord kun je nu al tussen de regels doorlezen. Het oog wilt ook wat en eerlijk is eerlijk de vormgeving ziet er strak uit. Een prachtig omslag die in de boekenkast van een tienerkamer zeker niet zal misstaan.

Deel twee, Ontwaken is net verschenen. Deel drie moet nog vertaald worden, maar dat is niet het laatste boek, de ‘trilogie’ schijnt toch uit vier delen te bestaan. Aan deel vier wordt nog geschreven. Een optie is natuurlijk om de Engelse versies te lezen als je echt niet kunt wachten op de vertalingen.
(Astrid Lecomte)


De Bezwering
Kelley Armstrong
Prijs: € 10,00
ISBN: 978-90-495-0103-7

3 Comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Astrid , Fantasy boeken. Fantasy boeken said: Recensie | Kelley Armstrong – De Bezwering http://www.fantasyboeken.org/?p=760 […]

  2. […] Armstrong, Kelley – De Bezwering […]

  3. Gaby on June 4, 2012 at 13:51

    Hoi,

    Geweldig boek! Ik heb ontwaken en afrekening gelijk ook gelezen. Een mooie afwisseling tussen spanning en romantiek. Een echte aanrader. Jammer dat het na afrekening afgelopen was. Ik zou graag weten hoe het verder gaat. Mss ooit nog aangezein het een open einde had.

Leave a Comment