Column | Pseudoniemen

Wat hebben Gerrit Gerritszoon, Wim Stolk, Currer Bell en Venugopalan Ittekot gemeen? A) ze zijn allemaal schrijver. B) ze zijn allemaal bekend geworden onder een andere naam.

Afgelopen week mailde ik mijn uitgever met de mededeling dat ik liever heb dat de naam I. Burbick op de kaft van De Toverfluit komt in plaats van Rianne Werring. Aansluitend heb ik ook maar meteen een mail gestuurd aan de redactie van Letterrijn of mijn bijdrage aan de bundel Insomnia ook onder dit pseudoniem opgenomen kon worden. Dat bleek geen probleem: ik kreeg ook meteen een mail terug gezonden ter attentie van I. Burbick. En dat voelde lekker.

In 2006 verhuisde ik van een andere schrijverssite naar de inmiddels ter zielen gegane verhalensite.com. Ik wilde een nieuw begin en daarbij hoorde een nieuwe naam. Ik had een oud verhaal op de plank liggen – wat naar verwachting ook altijd op de plank zal blijven – waarin een tovenaartje met de naam Burbick een belangrijke rol speelde. Het lag lekker in de mond, klonk heel wat internationaler dan mijn eigen naam en was ongeslachtelijk – ik was niet van plan iedereen te laten weten dat ik een meisje van onder de achttien was, dat leverde me op het Grote Boze Internet niet zelden ongewenste reacties op. Als ik een voornaam of voorletter op moest geven, bleef het bij de letter I. ‘I’ voor mezelf.

Met de opkomst van sociale media ben ik de namen veel door elkaar gaan gebruiken. Mijn blog werd iburbick.com, mijn facebook-profiel heeft die naam als ondertitel en lange tijd twitterde als Rianne Werring onder @iburbick. Dat ik Burbick als pseudoniem in wil gaan zetten, betekent dat ik de twee definitief uit elkaar moet gaan trekken. Burbick gaat tweeten, Rianne zal een auteurspagina voor Burbick moeten aanmaken op Facebook. Instagram blijft van allebei en Tumblr (Welcome to Disburbia) zal ik omtoveren tot Rianne’s kostuumblog.

Verwarrend? Soms wel. Natuurlijk horen de twee onafscheidelijk bij elkaar. Iedereen die kan googelen – tegenwoordig het gros van de wereldbevolking – zal kunnen ontdekken dat I. Burbick in werkelijkheid Rianne Werring heet, graag kostuums maakt, recensies schrijft en bij een alarmcentrale werkt. Maar soms kan de een afstand nemen waar de andere dat niet kan. Rianne heeft een mening en die steekt ze meestal niet onder stoelen en banken. Burbick zal die mening misschien niet altijd delen. En als Burbick ergens aanwezig is, zal ze Rianne soms moeten thuislaten.

Even terug naar de eerste vier schrijvers. Gerrit Gerritszoon kreeg als doopnaam ‘Erasmus’ mee, naar de heilige Erasmus van Formiae. Het was onder wetenschappers en theologen in de 15e eeuw heel gewoon om je naam te verlatiniseren om jezelf meer prestige te verlenen – de huidige Paus heet niet voor niets ‘Franciscus’ in plaats van gewoon ‘Frans’. Gerrit verlatiniseerde zijn Griekse doopnaam Erasmus naar Desiderius en zou als Desiderius Erasmus bekend worden als filosoof.
Tijdens onderhandelingen met zijn uitgever kwam fantasyschrijver Wim Stolk tot zijn internationaal klinkende pseudoniem W.J. Maryson (Willem Johannes, zoon van Marie.) Ook Paul Evenblij (Paul Evanby), Ad van Tiggelen (Adrian Stone) en Ron Puyn (Jack Lance) kozen voor deze strategie.
In het Victoriaanse Groot-Brittannië nam een groot aantal vrouwelijke schrijvers een mannennaam aan om hun geschriften gepubliceerd te krijgen. George Eliot en George Sand bleken respectievelijk Mary Ann Evans en Amandine Dupin te heten. De zusters Charlotte, Emily en Anne Brontë noemden zich Currer, Ellis en Acton Bell.
En Venugopalan Ittekot is een naam die meer bij het fantasywereldje past dan Ruurd Groot – heel gepast voor de vertaler van de Schijfwereldboeken van Terry Pratchett.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARianne Werring studeerde Literatuur- en Theaterwetenschap, was actief als theaterrecensent en recenseert tegenwoordig voor Fantasyboeken.org. Komend jaar komt haar eerste boek uit: De Toverfluit. Met enige regelmaat schrijft ze over de rol van cultuur en literatuur in haar blogs op iburbick.com.

Leave a Comment