Column | Over boeken, boeken en euhm, boeken

Ik heb veel boeken. En met veel bedoel ik Veel met een hoofdletter. Toen ik voor de zoveelste keer in mijn leven mijn huis aan het inpakken was, realiseerde ik me weer hoeveel boeken Veel boeken is. Toch viel de hoeveelheid boeken in Engeland wel mee. Drie boekenkasten en een paar koffers is niets vergeleken met de zee aan dozen die in Nederland bleven staan.

Ja, ik ben weer terug in Nederland. Twee jaar Engeland was leuk, maar er waren dingen aan Nederland die ik miste en dat was niet de hagelslag. Hoewel Engeland bij uitstek het land der fantasy en sciencefiction is (de Verenigde Staten even daar gelaten), miste ik de Nederlandse beurzen en fairs. Het contact tussen lezers en auteurs is altijd verschrikkelijk fijn en ook één van de manieren hoe ik aan mijn uitgebreide boekenkast ben gekomen. Had Adrian Stone niet een opmerking over het monnikenkostuum van mijn vader gemaakt op de Elf Fantasy Fair jaren geleden, dan had ik zijn boek waarschijnlijk nooit gekocht.

Mijn boeken zijn meer dan verhalen, meer dan lettertjes op papier gedrukt door een machine. Mijn boeken hebben handtekeningen, ik weet precies waar ik ze gekocht heb, ik heb ze over fairs gesleept en heb kennis gemaakt met de auteurs. De kreuken die in de kaften vertellen een verhaal. Ik heb er zelfs een paar met grote water vlekken van die ene keer Castlefest: er was een wolkbreuk waar we zo doorweekt van raakten dat ik mijn schoenen als vaasjes kon gebruiken!

Ik miste de geur van mijn eigen boeken, van mijn schrijftafel, van echte Hollandse pot, van boekwinkels (ze ruiken gewoon anders hier, zal wel door het papier komen), de fairs, de mensen, de lezers en ja ook wel een beetje de hagelslag. Toch is internationaal verhuizen met boeken niet het meest ideale. Het past niet in de auto: een aanhanger is nodig. En die maximale 750 kilo? Ja daar zit je zo aan.

Ik ben blij dat ik weer terug ben. Boeken en al. Mis ik Engeland? Ja, zeker. Maar er staan ook een hoop leuke dingen op de planning. Zoals Castlefest en LonCon in augustus – beiden zullen hier op Fantasyboeken.org ruim aan bod komen. We hebben zelfs speciale plannen voor Castlefest… dus hou ons in de gaten!

stepheditorStéphanie de Geus zette Fantasyboeken.org op in 2010 om de fantasyboeken en auteurs in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Dit jaar viert de site zijn vierjarig bestaan. Stéphanie woonde twee jaar in de UK vlak naast Manchester en werkte als editor. Inmiddels woont ze weer in Nederland om zich volledig te richten op Fantasyboeken.org. www.stephaniedegeus.nl

1 Comment

  1. Martijn on August 1, 2014 at 12:07

    Fijn dat Fantasyboeken.org tegenwoordig weer bijna dagelijke nieuwe posts heeft!

Leave a Comment