Column | Literatuur en koffie – een wetenschap?

Ik ben literatuurwetenschapper. Vaak krijg ik, als ik mezelf als zodanig voorstel, gepuzzelde blikken toegeworpen. Wat houdt dat in? Meestal heb ik daar drie antwoorden voor. De eerste is voor de mensen die niet daadwerkelijk geïnteresseerd zijn: ‘Ik lees veel boeken.’ Als er daarna niet wordt doorgevraagd, heb ik mijn gesprekspartner goed ingeschat.

Vraagt diegene wel door, dan kom ik bij antwoord twee: ‘Ik ben getraind om subteksten te lezen in boeken, om thema’s te herkennen of echo’s van andere werken, en daarmee meer betekenissen op te pikken dan de meeste mensen die hetzelfde boek lezen.’

Derde antwoord: ‘Literatuurwetenschap is een brede opleiding die als speerpunt heeft: het analyseren van kunst en in het bijzonder literatuur. Het is een deel filosofie, psychologie, politicologie, antropologie, (kunst)geschiedenis, taalkunde, cultuurkritiek – het is alsof je een gereedschapskist samenstelt uit verschillende disciplines om uiteindelijk kunst en cultuur mee te leren begrijpen.’

Vaak volgt daarop een heel logische vervolgvraag: Wat is literatuur nou eigenlijk? Dat is al decennia lang een twist tussen Neerlandici en Literatuurwetenschappers die zich als een koude oorlog voltrekt en waarvan het equivalent van de Berlijnse Muur nog niet is neergehaald. Waarschijnlijk zal eerst door beide partijen moeten worden besloten wat die Berlijnse Muur precies is.

Als literatuurwetenschapper zeg ik: literatuur is als koffie. Een bakkie pleur uit je filterautomaat thuis is niet hetzelfde als een kwaliteitscappuccino gemaakt van speciale bonen en gezet door een barista die daar een opleiding en een paar jaar ervaring in steekt. Een literair meesterwerk bestaat uit verschillende ingrediënten en lagen en is in elkaar gezet door iemand die verstand heeft van de materie. Maar: je kunt een ijschococcino niet vergelijken met een espresso. En de latte macchiato uit eigen keuken kan met een beetje oefening toch ook echt heel goed zijn.
Wat is dan uiteindelijk literatuur? Dat is uiteindelijk aan de lezer: het publiek beslist. Daarmee is het – op microniveau, dus per lezer – afhankelijk van een aantal factoren: wie krijgt het literaire werkje opgediend? Wat is diens smaak? Wie houdt van gothic horror, zit niet te wachten op een chicklit – ook al is dat misschien een topper in zijn genre. Een lezer kan op dat moment besluiten dat de aanprijzing ‘literaire thriller’ behoorlijk overtrokken is.

Toch is het te kort door de bocht om te zeggen dat het allemaal afhangt van smaak. Ook als je niets op hebt met hetgene wat je voorgeschoteld is, kan een barista je nog wel uitleggen dat de koffie toch echt gemaakt is van speciale bonen afkomstig uit Mexico, gebrand op een bepaalde wijze om een licht rokerige smaak af te geven, gezet op een manier die de aroma’s op de beste manier vrij doet komen, en geserveerd met een koekje dat accordeert met het smaakpalet. Dat jouw smaakpapillen niet houden van espresso maar van vanille latte – dat is een fout in de bestelling. Aan de koffie heeft het niet gelegen: daar is alle mogelijke aandacht aan besteed en een team van barista’s en koffiefijnproevers over de hele wereld is het erover eens dat dit toch echt een verrekt goede bak is. Zij kunnen het weten, toch?

Schotel de literatuurwetenschapper iets voor en hij of zij kan je vertellen of het bij de Starbucks of de Espressofabriek vandaan komt. En waar je het verschil in kunt ontdekken. En waarom het al dan niet logisch is dat het ene zes euro kost en in elke grote stad te vinden is en je voor de andere speciaal naar een uithoek van Amsterdam moet.

Het betekent niet dat een literatuurwetenschapper niet kan genieten van een gewoon bakkie pleur en een Tom Clancy. Heerlijk juist, op vakantie of vlak voor het slapen. Het is alleen minder uitdagend voor de smaakpapillen dan een Milanese cafe latte en de nieuwe van Margaret Atwood.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARianne Werring studeerde Literatuur- en Theaterwetenschap, was actief als theaterrecensent en recenseert tegenwoordig voor Fantasyboeken.org. Komend jaar komt haar eerste boek uit: De Toverfluit. Met enige regelmaat schrijft ze over de rol van cultuur en literatuur in haar blogs op iburbick.com.

Leave a Comment