Column | Leesverslaafd over de grens – Boekcovers, durf origineel te zijn!

Boekcovers verkopen een boek. We hopen natuurlijk allemaal dat het verhaal voor zich spreekt, maar in werkelijkheid ziet de lezer de cover voordat hij ook maar iets van het verhaal afweet. Iedereen weet het, en toch hoop je als schrijver dat het verhaal zo’n goede indruk maakt dat de cover minder belangrijk is.

Op mijn werk is dit iets waar ik dagelijks aan herinnerd wordt. Alles moet zo mooi, netjes en aantrekkelijk mogelijk zijn om maar te zorgen dat die lezer toch in vredesnaam dat blad oppakt uit de zee van tijdschriften. Op dat punt verschillen tijdschriften en boeken niet zoveel van elkaar. Loop een boekwinkel in en je ziet een zee van boeken. Waar ga je beginnen?

De keus is overweldigend. Cover met mooie afbeeldingen, vreemde afbeeldingen, covers met gezichten, met niets meer dan alleen een titel, getekend, met een foto of bewerkt met Photoshop. Het maakt niet uit welke trucjes de uitgever uit de kast haalt en toepast op de cover, het komt uiteindelijk allemaal neer op smaak. En dat is heel persoonlijk

Vorige maand hielden we op Fantasyboeken.org de Boekcover van het Jaar-verkiezing. Het was opvallend om te zien welke boeken er door de lezers als favoriet aangewezen werden, welke boeken er in de top 10 kwamen en welke boeken de nek-aan-nekrace aangingen. Elke keer als er een mail binnenkwam zat ik op het puntje van mijn stoel – wie kreeg er dit keer een streepje bij?

De winnaar was de cover van De Tranen van Tataneh. De kleuren zijn opvallend en het is nou eens niet een dertien-in-een-dozijn cover. Hartstikke leuk dat er bewezen is dat een bepaald soort cover verkoopt, maar waar is de originaliteit? Als we allemaal hetzelfde gaan doen, hoe vallen we dan op? Durf dingen anders te doen. Durf eruit te springen, op te vallen en vooral: durf origineel te zijn.

stepheditorStéphanie de Geus zette Fantasyboeken.org op in 2010 om de fantasyboeken en auteurs in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Dit jaar viert de site zijn vierjarig bestaan. Stéphanie woont en werkt in de UK vlak naast Manchester als editor.

Leave a Comment