Column | Leesverslaafd over de grens

Met initiatieven als de PHP dag en auteurs aanwezig op de festivals timmert de Nederlandse fantasywereld flink aan de weg. Auteurs (zoals Thomas Olde Heuvelt en Marcel van Driel) steken de grens over en hun werk wordt vertaald naar het Engels, Duits en andere talen. De boekenwereld lijkt dan wel te worstelen om het hoofd boven water te houden, maar fantasy is hot op het moment.

Vanuit de UK zie ik de berichten op mijn computer scherm voorbij komen. Ik lees over de sluiting (en heropening) van de Polare winkels en ik volg het PHP feestje op de social media. Wonen in het buitenland is leuk, maar dat soort dingen mis je toch wel. Het is niet zo makkelijk om even langs te wippen – de verhalen komen door de ogen en de woorden van anderen.

Toch heeft het ook zijn voordelen. In augustus is Londen the place to be: LonCon3. Vijf volle dagen met lezingen, netwerken en evenementen rondom het genre. Al jaren stond Brighton op mijn lijstje, maar vanuit Nederland was het nooit zo makkelijk om daar even heen te gaan. Helaas.

Nu is het anders. Londen is vanuit Manchester 2.5 uur (£50) met de trein of 5 uur met de bus (£10). Een heel verschil! Na een aantal weken wikken en wegen, een kaartje dat permanent in mijn winkelmandje bleef hangen, hakte ik de knoop door. Mijn vakantiedagen werden goedgekeurd, het hostel is geboekt en mijn betalingsbevestiging zit in de mailbox. Fantasyboeken.org is dit jaar aanwezig op LonCon!

En dat is goed nieuws voor jullie. Elke dag zullen er dagelijkse updates live vanaf de conventie volgen. Met natuurlijk foto’s en inside information. Dat zijn dan weer wél de voordelen van wonen in het buitenland.

stepheditorStéphanie de Geus zette Fantasyboeken.org op in 2010 om de fantasyboeken en auteurs in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Dit jaar viert de site zijn vierjarig bestaan. Stéphanie woont en werkt in de UK vlak naast Manchester als editor.

Leave a Comment