Column | Fantasyboek van het Jaar-verkiezing mét vakjury

Ademloos kijken Stéphanie en ik naar het scherm. De statusbalk geeft aan dat het bericht is geüpload. Een druk op de knop en ja hoor, daar staat het. Fantasyboeken.org organiseert een Fantasyboek van het Jaar-verkiezing mét vakjury. Het is officieel. Er is geen weg terug meer.
Een zee aan gedachten klotst door mijn kop. Dit is enorm veel werk. Dit is een gewaagde onderneming. Is dit een gat waar wij in moesten springen?

Meteen duiken er argumenten op in mijn hoofd. Ja, dit is heel veel werk, maar het is voor een nobel doel. De Hebban Fantasy Award ging wat mij betreft terecht naar Heksenwaan van Martijn Adelmund en Iris Compiet. Onze recensie was lyrisch, ik heb de auteurs mogen spreken tijdens Castlefest en het was me direct duidelijk dat deze mensen een visie hadden. De combinatie van tekeningen en verhaal maakt het een bijzonder werk binnen het Nederlandse fantasylandschap. Maar die verkiezing: tja. Het bleef een populariteitsprijs. En als ik de gastblog van Femke de Vos mag geloven, was de aandacht voor de Nederlandse Fantasy nog steeds summier.

En dat terwijl het dat niet verdiend. Het Nederlandse Fantasylandschap is levendiger dan ooit en ons landje barst uit de voegen van het talent. De werken van eigen bodem blinken uit in originaliteit, hebben een onderscheidende stem en stijl, hebben diepgang en dragen een boodschap in zich die het zonder meer waard is om uitgesproken te worden. Onze auteurs kunnen zich meten met De Grote Namen Uit Het Buitenland. Alleen: ze krijgen die eer niet. Waarom niet?

full28360976_aTen slotte: is dit een gat waar wij – kleine non-profit recensiesite op basis van vrijwilligerswerk- in moesten springen? Volmondig ja. Fantasyboeken.org was de eerste genre-specifieke recensiesite van Nederland. We zijn kritisch en streng – zodanig dat ons dat nog wel eens wordt aangerekend – maar hebben er altijd naar gestreefd om alle schrijvers een platform te geven – hetzij in de vorm van een gastblog, een winactie, een nieuwsstukje of een recensie – ongeacht of zij bij een grote of een kleine uitgeverij zaten. We zijn wel eerlijk: je hoeft van ons geen twee sterren te verwachten puur en alleen omdat je de moed hebt gehad je boek op te sturen. Gelijke monniken, gelijke kappen. En daarbij: het is niet ons doel om schrijvers schouderklopjes te geven. Ons doel is: lezers te informeren en adviseren over het aanbod binnen de Nederlandstalige markt. En dat kan alleen door kritisch te zijn en soms hard. Tegelijkertijd zijn we nooit te beroerd geweest om het van de daken te schreeuwen als we een topper in onze handen hadden.

Dus ik zeg: kom maar op. Schouders eronder en gaan met die banaan. Ik wil de eerste Nederlandse Fantasyboek van het Jaar-verkiezing mét vakjury werkelijkheid zien worden. En ik hoop dat jullie, lezers van Fantasyboeken.org, deze wens met mij delen.

Foto © Stéphanie de Geus

Foto © Stéphanie de Geus

Rianne Werring studeerde Literatuur- en Theaterwetenschap, was actief als theaterrecensent en recenseert tegenwoordig voor Fantasyboeken.org. Komend jaar komt haar eerste boek uit: De Toverfluit. Met enige regelmaat schrijft ze over de rol van cultuur en literatuur in haar blogs op iburbick.com.

2 Comments

  1. Laura on November 6, 2014 at 12:47

    Echt super leuk dat jullie dit gaan doen! Ik ben iedergeval benieuwd hoe het allemaal gaat lopen enzovoort!

  2. jetje diepstraten on November 6, 2014 at 17:05

    Hallo. Wat een leuke site is dit. Ik ben zelf ook een groot fan van fantasieboeken. Op dit moment ben ik de torens van tol aan het lezen. Echt een super leuk boek een ook nog van een nederlandse schrijfster. Ik vind haar echt geweldig. Haar eerste boek heb ik ook in 1 adem uit gelezen. Jammer dat ik zo weinig over haar en haar boeken kan vinden op internet. Groetjes Jetje

Leave a Comment