Interview | Chris Bradford “Ik wilde dat Jack Fletcher een held zonder trucjes was”

Chris Bradford gaat als een trein. Binnenkort komt het derde deel van de Jonge Samoerai serie uit, De weg van de draak. In Engeland is zelfs het vierde deel van de serie al te koop. Hoog tijd dus om met de Britse auteur te praten over echte helden, samoeraizwaarden en martial arts.

“Alle bestaande helden hebben trucjes waardoor ze zo goed zijn. Zoals magie, een toverstaf, ze kunnen vliegen of ze kunnen verdwijnen”, vertelt Chris Bradford. “Ik wilde dat Jack Flechter een held zou worden die geen trucjes gebruikt of speciale krachten heeft. Ik wilde dat kinderen dachten: ‘Ik kan ook een Samoerai worden!’ Jack Fletcher is dan ook een gewone jongen die door heel hard trainen een Samoerai wordt.”
Bradford geeft ook regelmatig workshops aan kinderen om dit te benadrukken en kinderen kennis te laten maken met de gevechtskunsten. Zo ook tijdens zijn tour in Nederland. “Het was geweldig. Er was een groepje van tien geselecteerde kinderen. We hebben over de grond gekropen als een ninja, een gewonde samoerai op onze rug gedragen en in de lucht gesprongen. Ze vonden het geweldig.”
Tijdens deze workshops neemt hij ook altijd zijn zwaard mee. “De kinderen vinden het prachtig. Dat is ook wat ze aan het lezen krijgt. Ik grap altijd ‘Als je mijn boek niet leest dan hak ik je in stukjes met mijn zwaard.’ Maar het verbaasde me dat veel van de kinderen mijn boeken al gelezen hadden!”

Het idee
“Toen ik klein was, was de Karate Kid film net uit. Ik was verkocht, ik wilde ook een Karate Kid zijn! Dus ik heb me altijd al bezig gehouden met martial arts (red. gemengde gevechtskunsten).”
Zijn eigen ervaringen waren dan ook een grote inspiratiebron. Maar zijn zoektocht naar een nieuwe martial arts held was net zo belangrijk.“Want eigenlijk heb je die nu niet”, legt hij uit. “In de jaren zeventig had je Bruce Lee, in de jaren tachtig had je Karate Kid, in de jaren negentig had je de Ninja Turtles, maar nu heb je eigenlijk niets in die richting.”
“Ik heb een aantal jaren voor een uitgever gewerkt. Dus ik wist dat er vraag was naar dit soort verhalen en dat er hoe dan ook iemand mijn boeken wilde afnemen. Ondertussen zijn er zelfs al copy cats en dat vind ik helemaal niet erg. Ik vind het eigenlijk wel leuk. Het geeft een beetje tegenwicht aan de vampierhype. Misschien zorgt dit voor een golf martial arts boeken en creëren we zo een nieuw opzichzelfstaand genre.”

Maar het idee voor Jack Fletcher ontstond niet alleen uit zijn liefde voor gevechtskunsten. Hoewel Bradfords boeken fictie zijn, hebben ze wel een historische basis. “Tijdens mijn research kwam ik een stuk over de Engelsman William Adams tegen. Hij was de eerste buitenlandse samoerai in dezelfde tijd als de boeken. Dus ik dacht, wat als hij een zoon had gehad en die zoon als enige overleefde. Wat dan? Dat gaf me het idee voor Jack.”
“Mijn idee voor de serie nam pas echt vaste vormen aan toen ik tijdens mijn research Miyamoto Musashi tegenkwam. Hij is de inspiratiebron voor Masamoto. Miyamoto vocht namelijk op zijn dertiende zijn eerst duel, en won. Dat zette me aan het denken. Er waren dus wel zulke jonge samoerai en het was dus wel mogelijk om zo jong een duel te winnen.

De serie
“Toen ik begon met het schrijven van de serie had ik het verhaal in twee stukken op gedeeld. De eerste drie boeken (De weg van de Krijger, de Weg van het Zwaard en de Weg van de Draak) heb ik zo geschreven dat ze echt draaien om de school. De andere vijf boeken, de vijf ringen, zijn meer avonturen boeken. Elk boek stelt een jaar van Jacks leven voor, waarin hij door Japan reist en zichzelf verder ontwikkelt.”

“Ik wist het einde van het derde boek en het einde van het achtste boek. Dus het einde van het derde boek was zo gepland, ik wist alleen niet hoe het einde emotioneel zou uitpakken. Het is uiteindelijk best een zwaar boek geworden, bijna episch. Het hele boek draait om opoffering en loyaliteit.”
Tijdens het schrijven bleek het ook voor hem een zwaar boek te zijn. “‘Dat gebeurt mij niet’, dacht ik altijd als ik die schrijvers in Hollywoodfilms zag huilen tijdens het schrijven. Maar aan het einde van het derde boek had ik ook écht tranen in mijn ogen. Want ik moest ook afscheid nemen van één van mijn karakters, en het was echt een bitterzoet einde.”
Er zijn ook momenten in De weg van de draak waarin dode lichamen op het slagveld liggen en het er hard aan toegaat. “Maar zo was oorlog in die tijd”, aldus Bradford. “En ik heb geprobeerd om een zo authentiek mogelijk gevecht te beschrijven.”
Op alle vlakken dus een zwaar boek. “Maar ook al is het derde boek een heftig boek, veel lezers vinden het ook een goed boek, omdat het heel realistisch is. Dit in tegenstelling tot een hoop van de suikerzoete happy ending boeken. Dit is een stuk echter.”
(Stéphanie de Geus)


Zo zou de school van Jack Fletcher er ongeveer uit gezien hebben.

Leave a Comment