Recensie | Brandon Mull – Fabelhaven: De opkomst van de Avondster

Sinds Kendra door de elfjes is gekust ziet zij meer dan gewone mensen. Zo ziet zij als enige dat haar nieuwe klasgenoot Case geen mens is maar iets anders. Samen met haar broertje Seth en een koboldenverdelger zorgt ze ervoor dat Case verdwijnt. Helaas raken Seth en Kendra daardoor wel in zulke grote problemen dat ze moeten vluchten naar Fabelhaven. Deze vrijhaven voor magische wezens wordt beheerd door de grootouders van Seth en Kendra. De twee kinderen hebben nauwelijks tijd om kennis te maken met drie nieuwe bondgenoten voordat de strijd losbarst. Een spannend gevecht tegen het Genootschap van de Avondster. Er zijn veel spelers bij betrokken, van wie niet altijd duidelijk is aan welke kant ze staan.

Het tweede deel van de Fabelhaven-reeks schiet als een speer uit de startblokken. Het verhaal houdt de aandacht net zo makkelijk vast als deel één. Brandon Mull weet gewoon hoe hij spannende boeken moet schrijven. Hij creëert aansprekende karakters en introduceert magische wezens die een beetje in de vergetelheid zijn geraakt. Wel eens van een blix gehoord bijvoorbeeld? En ook een sfinx behoort niet tot de standaarduitrusting van een fantasyverhaal. Mull zet lijnen uit die doorlopen na de laatste bladzijde. Zodat het nog lang wachten is totdat deel drie verschijnt.

Er is een maar. Net als in het vorige deel zijn de oplossingen voor de problemen waarin de kinderen raken soms iets te makkelijk. Ze worden nadrukkelijk door Mull in het verhaal geschreven.  Hierdoor ga je bij bepaalde scenes denken: ‘Waarom staat dit hier?’ En met het antwoord op die vraag kun je voorspellen hoe een situatie afloopt. Dit is natuurlijk wel vaker zo in kinderboeken. Maar Mull heeft, net als een J.K. Rowling, meer in huis. Dat laat de finale van dit boek wel zien, die – in tegenstelling tot de wat tamme climax van deel één –  dit keer zinderend is.
(Eva Laiste)


Fabelhaven
Brandon Mull
Prijs: €18,95
ISBN: 978-90-225-5461-6

Leave a Comment