Artemis Fowl wordt verfilmd!

EoinColferArtemisFowl_001Herinner je je Artemis Fowl nog, de boekenserie over het twaalfjarige hoogbegaafde wonderkind  Artemis, zijn butler Butler en kapitein Holly Short van de elfBI? De Ierse schrijver Eoin Colfer schreef al acht boeken over het minderjarige meesterbrein, en het einde is nog niet in zicht. Onlangs kwam The New York Times naar buiten met groot nieuws: Disney heeft de rechten van de boeken overgenomen en de eerste twee delen van de serie zullen worden verfilmd!

Michael Goldenberg tekende voor het scenario – hem kennen we nog van een andere populaire fantasywerk dat verfilmd werd, namelijk Harry Potter en de Orde van de Fenix. Robert de Niro doet mee als uitvoerend producent. Een andere bijzondere bijdrage komt van één van de filmproducenten: Harvey Weinstein. Hij en zijn broer Bob hadden lange tijd onenigheid, maar ter gelegenheid van de Artemis Fowl-films hebben ze de strijdbijl begraven. Harvey Weinstein zei zelf: “Dit is een speciaal project voor mij, want mijn kinderen zijn dol op de boeken.”

Disney gaf aan dat er pas net begonnen is om de boeken te bewerken tot een filmscenario, en dat enige reserve dus geboden is: het is best mogelijk dat het project stagneert en dat de film niet zo komen. Dat was helaas al eerder het geval in 2001: toen kocht Miramax Films de verfilmingsrechten. In 2003 liet Eoin Colfer zelf nog weten dat het voorlopige scenario was afgerond en dat er snel met casting zou beginnen, maar het project bleef lange tijd in de kast liggen. Tijdens de staking van het Schrijvergilde van Amerika in 2007 en 2008, liep de voortgang nog meer vertraging op. Nu lijkt het dan toch eindelijk te gaan gebeuren.

Van de Artemis Fowl-boeken werden reeds 21 miljoen exemplaren verkocht. Ze werden in 44 talen uitgebracht, waaronder natuurlijk in het Nederlands.
Onze recensie van het zesde deel van het Transgalactisch Liftershandboek, ook geschreven door Eoin Colfer, vind je HIER.

Leave a Comment