Archeon Oeuvreprijs voor fantasyauteur W.J. Maryson

Fantasyschrijver W.J. Maryson heeft de Archeon Oeuvreprijs 2011 gewonnen. De dit jaar helaas te vroeg gestorven auteur, drukte jarenlang een belangrijke stempel op de Nederlandse fantasywereld en was zo van grote betekenis voor de Nederlandse Fantastische Literatuur.

W.J. Maryson, schrijversnaam van Wim Stolk uit het Zeeuwse Kats, overleed op 10 maart van dit jaar op zestigjarige leeftijd. Na Peter Schaap (2009) en Tais Teng (2010) is W.J. Maryson de derde winnaar van deze prijs. Hij schreef boekenreeksen als ‘Meestermagiër’ en ‘De Onmagiër’. De Archeon Oeuvreprijs voor Fantastische Literatuur werd nota bene in 2009 op initiatief van de nu gelauwerde fantasyschrijver en het Themapark Archeon uit Alphen aan den Rijn in het leven geroepen.

Met deze prijs willen de initiatiefnemers schrijvers eren die door hun oeuvre en hun schrijverschap van blijvende betekenis zijn voor de literatuur, met name de fantastische literatuur, in de lage landen. Wims winst wordt breed gesteund door zijn vakbroeders, die hem dit jaar uit eerbetoon als winnaar naar voren schoven.

W.J. Maryson
W.J. Maryson won in 2004 de Elf Fantasy Award voor het beste fantasyboek met De Heer van de Diepten en in 2007 de Paul Harland Prijs met het korte verhaal Nietzsche Station. Hij werd genomineerd voor diverse literaire prijzen. Wim Stolk werkte ruim twintig jaar als reclameschrijver voordat hij verder ging als voltijdschrijver, kunstschilder en musicus. Ook organiseerde hij regelmatig de jaarlijkse Paul Harland prijs, een schrijfwedstrijd voor fantasy-, sf- en horrorverhalen. Zijn romans zijn onder meer verschenen in Duitsland, Spanje, Portugal, Polen, Letland en Bulgarije. In augustus 2010 verscheen zijn eerste in het Engels vertaalde roman, The towers of Romandor, een vertaling van zijn eerste deel uit de Onmagiërreeks. Zijn korte verhalen verschenen op websites, in anthologieën en magazines als Pure Fantasy. Zijn prijswinnende verhaal Verstummte Musik verscheen in Amerikaanse, Duitse en Russische anthologieën. In 1996 richtte hij de band Maryson op dat symfonische rock ten gehore bracht. Alle nummers waren gebaseerd op zijn zesdelige cyclus Meestermagiër. De band heeft twee albums uitgebracht, gebaseerd op boek 1 en 2 van de reeks. Voorbereidingen voor een derde album waren tot het moment van zijn plotselinge overlijden in volle gang. Ook schreef Wim aan een nieuwe fantasyreeks dat als titel De grote legende meekreeg. Alleen deel 1, Het lied van de Onsterfelijke is in druk verschenen.

Leave a Comment