Als eerste op Mars

De laatste tijd is er veel aandacht voor Mars, de rode planeet. En terecht, want Mars lijkt de logische volgende stap in de verovering van ons zonnestelsel. Het heeft een klein beetje atmosfeer, redelijke zwaartekracht en wie weet, misschien was en is er leven (mogelijk). Nou is het niet makkelijk om naar Mars te komen, zoals we onlangs hebben kunnen zien: de Curiosity Mars Rover moest 657 miljoen kilometer afleggen (duurde 8 maanden) en het verkenningsvoertuig heeft, inclusief de reis, zo’n 2 miljard euro gekost. Maar de Curiosity is veilig geland, mede door een waarlijk sf-achtige vliegende hijskraan (die even later, ver van de rover, neergestort is) , en rijdt nu rond in de Gale krater op Mars. Wat het daar gaat ontdekken zal als nieuwe input gebruikt worden voor al die andere Marsprojecten die al bestaan.

Maar wie komt er als eerste op Mars? Als het aan Mars One (what’s in a name) ligt, is dat niet een ruimtevaartorganisatie van een overheid, zoals NASA, ESA of CNSA, maar een groep astronauten, die via een wereldwijde selectieshow worden uitgekozen. Na de selectie zal de reis, de landing en het leven op Mars voortdurend ‘live’ (met een vertraging als ze eenmaal op de rode planeet zijn, want het duur zo’n 15 minuten om een signaal over te laten komen) te volgen zijn, ongetwijfeld tegen betaling. Want dat is het idee: de monstrueuze kosten van een bemande Marsmissie betalen met media-inkomsten. Big Brother in Space dus.

Briljant plan, dat wel wat lijkt op de meekijkers in de Helliconia-serie van Brian Aldiss. Daar worden de bewoners van een verre planeet als entertainment gevolgd op Aarde, door middel van het ruimtestation Avernus en vele satellieten. Inmiddels heeft Mars One behalve een hele groep wetenschappers, waaronder nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft als ambassadeur, ook een aantal mediaspecialisten aangetrokken. En ze zijn al een paar keer groots in het nieuws geweest.

Het idee is om al in 2023 op Mars aan te komen. De tijdlijn is al helemaal uitgedacht en in 2013 wil men beginnen met de selectie en dus ook het media-event. In 2016 moet de eerste capsule met voorraden landen, waaruit later de Marsbasis opgebouwd gaat worden, later aangevuld met extra materiaal en in 2018 een eigen rover. In 2021 moeten alle spullen klaar staan, zodat in 2023 de eerste groep van vier kan arriveren. De jaren erna komen er steeds meer astronauten bij.

Nadeel voor de geselecteerde astronauten is dat het eenrichtingsverkeer is naar Mars. Om de kosten enigszins overzichtelijk te houden, is er namelijk afgezien van voorzieningen om terug te keren. Slim en logisch, want dat scheelt enorm veel investeringen (raket voor de terugreis, voorraden voor de terugreis, die ook heen al meemoeten etc.). En waarom ook niet? Deze reis zal de grootste, meest prominente ontdekkingsreis ooit zijn. Daar zijn vast wel mensen, zelfs zeer intelligente en gekwalificeerde mensen, voor te vinden. Overigens is het natuurlijk wel mogelijk dat er later, als het Mars One programma succesvol blijkt, alsnog een ‘busdienst’ van en naar Mars opgezet wordt.

Hoe zal dat dan gaan, het leven op Mars? De artist impressions van Mars One zien er realistisch (maar nog niet erg comfortabel) uit, maar als je de mens er permanent wilt vestigen moet er toch meer gebeuren. Zal het ooit een terraforming project worden, zoals Kim Stanley Robinson in zijn Mars-trilogie (Red, Green en Blue Mars) beschrijft? En is het dan niet gevaarlijk als er een bedrijf achter de kolonisatie zit? Want wie weet wat bedrijven zullen doen om de exploitatie van Mars in handen te krijgen, als er geld te verdienen is, zoals in de boeken van Ben Bova (en ook die van Robinson, trouwens). Of zal het gaan zoals Peter F. Hamilton zijdelings beschrijft in zijn Commonwealth-trilogie? Daarin is Mars een achterbuurtplaneetje geworden, waar je eigenlijk alleen woont als je niet anders kan, door de verregaande genetische manipulatie op je ademhalingsgestel die nodig is om te ademen op de rode planeet.

Het zou mooi zijn om elk geval volgend jaar naar de Mars One show te kunnen kijken. Eindelijk eens reality TV die er wel toe doet.

(Martijn Lindeboom)

Leave a Comment