Achtergrond | Richard Matheson

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

richard-mathesonRichard Matheson is in Nederland niet een erg bekende naam, maar zijn werk spreekt voor zich: hij schreef romans, korte verhalen, scripts voor films en televisieseries en documentaires in de genres horror, suspense, western, sciencefiction en fantasy. Hij schreef een boek over zijn ervaringen in het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog en wijdde zich aan een non-fictie werk over metafysica. Veel van zijn werk werd verfilmd: onder andere What Dreams May Come en I am Legend werden door Hollywood binnengehaald, een dozijn van zijn korte verhalen werden verwerkt tot afleveringen van The Twilight Zone. Daarnaast schreef hij screenplays voor o.a. Star Trek en The Alfred Hitchcock Hour.

Zijn eerste publicatie op naam verwierf hij op zijn achtste – een kort verhaal dat werd afgedrukt in een lokaal nieuwsblaadje. Na zijn middelbare school diende hij enkele jaren in het Amerikaanse leger – van 1943 tot 1945. De gebeurtenissen op het Europese vasteland lieten een diepe indruk op Matheson achter: hij zou er later het boek The Beardless Warriors over schrijven. Na de oorlog ging hij terug naar de universiteit en rondde een opleiding tot journalist af.

Veel tijd in dat vak zou hij niet doorbrengen: vanaf de jaren vijftig wierp hij zich op het schrijven van korte verhalen en vanaf de jaren zestig ook op het schrijven van televisieprogramma’s. Hij herschreef dikwijls eerdere korte verhalen om tot afleveringen van horrorseries en oogstte veel lof met zijn bewerkingen van verhalen van Edgar Allen Poe. In 1971 bewerkte hij zijn korte verhaal Duel tot een screenplay, welke prompt werd verfilmd door een piepjonge Stephen Spielberg. De hoeveelheid werk die hij produceerde in de jaren vijftig, zestig en zeventig maakten hem tot een icoon in de naoorlogse sciencefictionwereld.

richard-matheson-thumbDoor de jaren heen mocht Matheson diverse awards in ontvangst nemen, waaronder diverse oeuvreprijzen. Zo kreeg hij de World Fantasy Award for Life Achievement in 1984 en de Bram Stoker Award for Lifetime Achievement in 1991. In 2010 werd hij geëerd met een plekje in de Science Fiction Hall of Fame – veel te laat volgens bewonderaar Stephen Spielberg, die hem op eenzelfde lijn zette met Ray Bradbury en Isaac Asimov. Matheson overleed in juni 2013, daags voordat hij weer een oeuvreprijs zou krijgen: de Visonary Award. Deze kreeg hij alsnog postuum en de ceremonie kwam in het teken van zijn werk te staan. Stephen King, Anne Rice en George A. Romero (regisseur van het iconische Night of the Living Dead) roemden hem als inspiratiebron.
(Rianne Werring)

Leave a Comment