Achtergrond | Philip Pullman

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Dit keer gaan de schijnwerpers naar Philip Pullman, de schrijver van Het Gouden Kompas, (His Dark Materials) een trilogie die wereldwijd lezers wist te boeien, maar ook de nodige controverse veroorzaakte. In het slotdeel laat hij God sterven, die in zijn parallelle wereld een stokoude engel is. Sommige mensen noemden hem daarom de meest ‘belangrijke’, maar ook de ‘gevaarlijkste’ schrijver van Groot Brittannië. Pullman staat in elk geval stevig op de (fantasy)kaart.

Zijn geboorteplaats was Norwich. Philip Pullman werd daar in 1946 geboren. In zijn vroege jeugd reisde zijn familie door Engeland, Zimbabwe en Australië, voordat ze een plekje vonden in North Wales. Daar begon zijn droom om schrijver te worden. Zelfs zegt hij: “Ik wilde verhalen schrijven vanaf het moment dat ik realiseerde dat boeken auteurs hadden.” Na de basisschool en Exeter College in Oxford, werd de vijfentwintigjarige Philip onderwijzer. Door de vele jaren als leraar ontwikkelde hij een passie voor het onderwijs. Nog steeds probeert hij de overheid en scholen te stimuleren om meer aandacht te schenken aan literatuur.

Zijn allereerste boek was The Haunted Storm, dat hij schreef in 1972. Echt bekendheid verwierf hij daar niet mee. Meer aandacht was er voor zijn eerste kinderboek: Count Karlstein (1982). In 1986 wist hij met het boek De Robijn in de Rook (The Ruby in the Smoke) een internationaal publiek te bereiken. Drie jaar later verscheen de Nederlandse vertaling. Dit boek was het eerste boek uit een serie van vier delen over Sally Lockhart, een vrouwelijke avonturier in de Victoriaanse tijd. Een paar jaar later stopte Pullman met zijn baan om zich volledig op schrijven te storten. Vele kinderboeken, sprookjes en korte verhalen volgden.

Een ommekeer kwam toen hij met zijn uitgever David Fickling ging lunchen. Ze praatten over het boek Paradise lost van Milton, dat ze beiden hadden gelezen. Aan het einde van deze lunch beloofde Pullman dat hij een fantasyboek zou schrijven, dat ongeveer dezelfde atmosfeer zou hebben. Dat was het begin van De Noorderlichttrilogie. Het eerste boek Het Noorderlicht (The Northern Lights) verscheen in 1997. Twee jaar later kwam Het Listige Mes (The Subtle Knife) en in 2000 verscheen het laatste boek: De Amberkleurige kijker (The Amber Spyglass).

Deze boeken gingen over de hele wereld en de prijzen stroomden binnen. Hij ontving de Carnegie Medal, de Guardian Children’s Book Award en ook the Whitbread Book of the Year Award. Vooral die laatste prijs was een primeur: het was de eerste keer dat die prijs naar een kinderboek ging. Pullman zelf was vooral blij met de Astrid Lindgren Award, die hij in 2005 won. New Line Cinema dook op de boeken en verfilmde het eerste deel in 2007.

Pullman schreef in die jaren vrolijk door en hij was en is niet bang voor een beetje controverse. In 2010 gaf hij het boek The Good Man Jesus and the Scoundrel Christ, een boek voor volwassenen, waarmee hij menig kerkganger op de kast joeg. Op dit moment is hij bijna klaar met een collectie sprookjes, die hij op eigen wijze heeft bewerkt. Daarnaast werkt hij driftig aan The Book of Dust. Deze serie is het vervolg op Het Gouden Kompas en bestaat uit twee delen. Een deel speelt zich af voor de gebeurtenissen in Het Gouden Kompas, het andere speelt zich af na de trilogie. Hij zegt dat het belangrijkste werk van hem tot nu toe is en dat hij alles doet om het zo goed mogelijk te maken.
Het verhaal krijgt dus nog zeker een staartje.
(Cathinca van Sprundel)

En nu is het de beurt aan jullie: van welke auteur zouden jullie een achtergrondstuk willen lezen? Laat het ons weten en dan zie je binnenkort jouw favoriete auteur verschijnen op Fantasyboeken.org!

Leave a Comment