Achtergrond | Neil Gaiman

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

In het rijtje fantasievolle schrijvers hoort Neil Gaiman zeker thuis. Door zijn boeken, strips en andere verhalen ontsteeg fantasy het cultcircuit. Dit manusje van alles is niet alleen actief als schrijver, maar ook als filmmaker, scriptschrijver en stripmaker.

Deze popster onder de fantasyschrijvers werd geboren op 10 november 1960 in Hampshire, Engeland. Op vierjarige leeftijd kon hij al lezen. Hij smeekte zijn ouders om hem overdag naar de bibliotheek te rijden, en hem pas op te halen als zij klaar waren met hun werk. Net als Mathilda uit het beroemde verhaal van Roald Dahl las hij alles wat los en vast zat.

De jaren verstreken en hij besloot om journalist te worden. Hij schreef voor allerlei verschillende tijdschriften, daarnaast schreef hij recensies voor de British Fantasy Society. In de tachtiger jaren kwamen er twee boeken uit van zijn hand, een biografie van de popgroep Duran Duran en het humoristische Don’t Panic: The Official Hitchhikers Guide to the Galaxy Companion over het ontstaan van de boeken van Douglas Adams. Hij zegt er zelf over die tijd dat hij erg makkelijk een stijl van een ander kon overnemen om er een parodie of pastiche van te maken. In 1985 trouwde hij met Mary McGrath, waarmee hij drie kinderen heeft.

Rond diezelfde tijd werd hij verliefd op strips en verdiepte zich daarin. Dankzij zijn boek over Douglas Adams kwam hij in contact met Terry Pratchett. Terwijl ze samenwerkten aan het boek Hoge Omes (Good Omens), dat in 1991 uit zou komen, begon Neil Gaiman aan zijn baan bij DC comics. In die tijd emigreerde hij ook naar Amerika. Na een paar kleine projecten, kreeg hij de kans om een eigen stripserie te creëren. Dit mondde uit in de serie The Sandman, dat al snel een cultstatus wist te bereiken. Tussen 1988 en 1996 werden er 75 stripverhalen in de serie gemaakt, die veel werden gelezen en bekroond. Hij won er zelfs een World Fantasy Award mee. Toen Hoge Omes uitkwam, zette hij zich echt als schrijver op de kaart. Daarbij bleef hij voor allerlei projecten schrijven. Neil Gaiman was en is niet vies van songteksten, poëzie, toneelteksten en scripts voor strips, films en tv-series. Hij schreef het script voor de BBC-serie Neverwhere. Later werkte hij het uit tot een roman: Niemandsland (Neverwhere), die uitkwam in 1996. Drie jaar later verscheen een van zijn bekendste sprookjesverhalen voor volwassenen: Ster (Stardust).

Zijn meest geprezen werk verscheen in 2002. Amerikaanse Goden (American Gods) won zowel de prestigieuze Hugo Award als de Nebula Award. In diezelfde tijd kwam Coraline uit, een kinderboek dat ondanks zijn donkere ondertoon vele fans wist te vergaren. Met boeken als De Bende van Anansi (Anansi Boys) en Het Kerkhof (The Graveyard book) wist hij veel bekendheid en prijzen te vergaren. Ook schreef hij vele boeken voor kinderen. De verfilmingen van Stardust en Coraline maakte zijn cultstatus compleet. Regelmatig verschijnen er korte verhalen, nieuwe scripts en andere projecten van zijn hand. Ondertussen blogt en twittert hij erop los en reist regelmatig door het land om voor te lezen. HBO is bezig om een tv-serie te maken van Amerikaanse Goden. Daarnaast is hij bezig met een prequel van The Sandman, die in 2013 uit zal komen. Daarnaast heeft hij een contract met Harper Collins om vijf kinderboeken te schrijven.
Ondanks dat hij er niet van houdt om beroemd te zijn, zal Neil Gaiman voorlopig nog lang niet onopgemerkt uit beeld verdwijnen.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment