Achtergrond | Maurice Sendak

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen … Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Dit keer is het de beurt aan de recent overleden Maurice Bernard Sendak. De illustrator en schrijver was vooral bekend door zijn prentenboek Max en de Maximonsters (Where the Wild Things Are) dat in 1968 uitkwam. Sinds zijn verschijning is het boek 44 jaar lang onafgebroken in druk geweest. In 2009 werd het boek nog verfilmd door Spike Jonze. Dave Eggers schreef voor de verfilming niet alleen het script, maar ook een romanversie van het verhaal dat verscheen onder de titel The Wild Things.

Maurice Bernard Sendak werd op 10 juni 1928 in Brooklyn, New York geboren. Zijn Poolse familie kwam oorspronkelijk uit een dorpje in de buurt van Warschau in Polen. Zijn jeugd beschreef hij zelf als ‘verschrikkelijk’, omdat veel van zijn familieleden de Holocaust niet overleefden. Hij was de jongste van drie kinderen en zijn vader was een goede verteller. Hij groeide dan ook op met veel oude verhalen uit de Pools-Joodse traditie. Zijn vader vertelde de meest verschrikkelijke verhalen over wat hij had meegemaakt in Polen en hoe mensen die hij kende doodgingen. Jonge Maurice vond het echter prachtig en hing aan zijn lippen, ook al bezorgde het hem slapeloze nachten.
Al snel volgde zijn liefde voor boeken toen hij als jonge jongen in bed moest blijven toen hij ziek was. Niet veel later, op twaalfjarige leeftijd, besloot hij dat hij illustrator wilde worden na het zien van Disney’s Fantasia. Voor zijn eerste echte opdracht maakt hij een raamdisplay voor de speelgoedwinkel F.A.O Schwarz. Daarna richtte hij zich eerst op het maken van illustraties voor andere schrijvers. Zijn eerste illustraties werden gepubliceerd in 1947 in het boek Atomics for the Millions van Dr. Maxwell Leigh Eidinoff. Dit bleef hij tijdens de jaren vijftig doen voordat hij zelf begon te schrijven.
Toch was Sendak niet onsuccesvol voordat Max en de Maximonsters uitkwam. Hij was vooral bekend om zijn illustratie bij de Kleine Beer-serie van Else Holmelund Minarik.

Zijn boeken waren vaak het onderwerp van discussie. Zo waren ouders bezorgd om de grotesk aandoende monsters met grote scherpe tanden in Max en de Maximonsters en is zijn boek In the Night Kitchen (1970) meerdere malen verbannen van scholen en bibliotheken. In In the Night Kitchen loopt het hoofdpersonage naakt door het verhaal. Toch trok Sendak zich daar helemaal niets van aan. Voor hem was het namelijk heel belangrijk dat hij de kinderen niet in de steek liet, hij wilde zo eerlijk mogelijk in zijn boeken zijn en de kinderen niet voorliegen. Dit was juist wat leidde tot heftige discussies rondom zijn boeken: het paste helemaal niet in het huidige tijdbeeld en het plaatje van hoe kinderen moesten zijn in de ogen van de maatschappij.

Zelf had hij geen kinderen en hij schreef eigenlijk ook niet voor kinderen. “Ik schrijf gewoon wat ik interessant vind.”, zegt hij in een interview met NPR books. “Ik dacht er helemaal niet over na of het geschikt zou zijn voor kinderen of niet.” Voor hem was dat juist bevrijdend. De laatste paar jaar van leven wijdde hij aan het lesgeven van jonge kunstenaars, omdat hij het belangrijk vond om al zijn ervaringen en kennis te delen. “Dan ga ik ze leren hoe ze niet voor kinderen moeten schrijven. Dan zal ik ze daarvan bevrijden!”

In 2003 won hij samen met Christine Nöstlinger de eerste Astrid Lindgren Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetoon aan Astrid Lindgren. De prijs is volledig gefinancierd door de Zweedse overheid en gaat naar schrijvers, illustrators en vertellers wiens werk gelijk wordt gezien als dat van Lindgren. Dat was niet de enige award die hij won. In totaal kreeg hij zes verschillende onderscheidingen voor zijn werk.

Maurice Bernard Sendak overleed op 8 mei 2012 als gevolg van een beroerte. Zijn liefde voor Disney bleef zijn hele leven, hij bezat een gigantische vintage Mickey Mouse collectie.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment