Achtergrond | Markus Heitz

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

Markus HeitzMarkus Heitz werd geboren in Homburg, Duitsland, op 10 oktober 1971. Al vanaf zijn tienerjaren wist hij dat hij schrijver wilde worden, maar voordat het zover zou komen deed hij eerst een flinke dosis kennis op: hij studeerde Geschiedenis, Literatuur én Duitse Taal. Hij dacht hij aanvankelijk leraar te zullen worden, veranderde tijdens zijn studie van richting en was vervolgens een goede tien jaar journalist. Inmiddels timmert hij al weer een behoorlijke tijd aan de weg als één van de meest productieve fantasyschrijvers van Duitsland.

Toen hij begon te schrijven wierp dat ook meteen z’n vruchten af: zijn debuut Schatten über Ulldart (het eerste deel van de epische serie Ulldart: de Donkere Tijd) won een Duitse Fantasy Award – een prijs die qua opzet te vergelijken is met de Hugo Awards.

De DwergenHet meeste roem vergaarde hij met zijn vierluik De Dwergen, over het onderschoven ras van de fantasywereld. Held is de Dwerg Tungdil Goldhan, een wees die door mensen wordt opgevoed. Na De Dwergen volgden de cycli Ulldart: de Donkere Tijd en Ulldart: De Nieuwe Tijd: negen boeken in totaal over de fictieve wereld Ulldart. Daarnaast schreef Heitz twee boeken over Draken, een vierluik over Alfen, en (voorlopig) drie trilogieën die de aanduiding ‘Donkere Spanning’ dragen. Tussendoor schreef hij ook nog een stapel boeken voor roleplays. Over die diversiteit zei hij zelf: “Ik heb zelfs zestien jaar roleplays gespeeld, die zich voornamelijk afspeelden in fantasywerelden. Het is daarom logisch dat bij mijn eerste werken de focus vooral op dit genre lag. Ik ben er echter niet in blijven steken: al gauw kreeg ik interesse in urban fantasy en science fiction, en de komende jaren wil ik nog veel meer genres aanboren: detectives, humor…”

Sinds kort wordt zijn talent ook internationaal erkend: in 2008 werd zijn vierluik De Dwergen  in het Engels vertaald en er wordt hardop gespeculeerd over een verfilming.
(Rianne Werring)

Leave a Comment