Achtergrond | Lynn Flewelling

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Dit keer gaan de spotlights naar een vrouw die vooral bekend staat omdat ze biseksualiteit niet schuwt in haar fantasyromans. In de Nightrunner-serie, maar ook in de Boeken van Tamir komen biseksuele karakters voor die Lynn Flewelling creëerde omdat ze vond dat er te weinig van zulke karakters waren en dat de paar die er waren nauwelijks uit de verf kwamen. Het gevolg was dat vele lezers de boeken omarmden, maar haar werk zorgde ook voor grote controverse.

Het levenslicht ontdekte Lynn Elizabeth Beaulieu op 20 oktober 1958 in Presque Isle in de Verenigde Staten. Dit is een dunbevolkt stadje dat tegen de North Main Woods aanligt. In de buurt van dit woud groeide ze op. Regelmatig was ze tussen de bomen te vinden om te vissen, te jagen of rond te hangen. Deze vrije manier van leven had grote invloed op haar schrijven. Hoewel ze al van kleins af aan schrijfster wilde worden, was ze er altijd van overtuigd dat ze niet goed genoeg was. Ze ging naar de Universiteit van Presque om daar Engels te studeren. Daar deed ze een cursus creatief schrijven, maar terwijl haar klasgenoten familiegeschiedenissen schreven, waagde zij zich aan fantasy en horror. Nadat de docent informeerde of ze geen psychische hulp nodig had, stopte ze haar schrijfdromen in de ijskast. Toch bleven de kriebels komen en ze schreef vele verhalen. Dit zorgde er zelfs voor dat ze eens werd ontslagen, omdat ze tijdens haar werk schreef. In 1981 trouwde ze met de man die haar ooit eens een verlepte kopie van In de ban van de ring gaf: Douglas Flewelling. Haar honger naar kennis bleef onverzadigd: ze studeerde literatuur, medicijnen en Grieks.

Voordat ze schrijver werd, zat ze eerst aan de ander kant van de interviewtafel. Begin jaren tachtig interviewde ze als copywriter grootheden als Stephen King, Anne Rice en Terry Goodkind. In die tijd werkte ze ook aan haar eerste boek: Luck in the shadows. In dit verhaal ontmoet de jonge Alec de charmante meesterdief Seregil, waarbij hij in de leer gaat. Voordat ze het beseffen, moeten ze een plot tegen hun koningin ontrafelen. In de wereld die ze in dit boek en de daaropvolgende delen creëert, is homoseksualiteit net zo normaal als heteroseksualiteit. Dit zorgde ervoor dat vanaf begin af aan haar verhalen controversieel waren. Ze ontving vele brieven van fundamentalisten die haar zeiden dat ze moest stoppen met het schrijven van zulke boeken. Tussen al die brieven zaten ook vele positieve reacties, van mensen die worstelden met hun geaardheid. Ze waren blij dat ze eindelijk eens lazen over homoseksuele karakters van vlees en bloed. Enkelen gebruikten de boeken zelfs om uit de kast te komen. De kritieken waren lovend en Flewelling’s ster was rijzende.

De Nightrunner-serie was vrij avontuurlijke fantasy. Begin 2000 begon ze aan een trilogie die veel duisterder was. In de Boeken van de Tamir schrijft ze over de jonge Tobin, een prinses die voor haar eigen veiligheid het lichaam van haar dode tweelingbroertje gekregen heeft. Dit omdat koning Erius elke vrouwelijke bloedverwant vermoordt, om zijn troon veilig te stellen. In het verhaal komt ze langzamerhand achter haar ware roeping en seksualiteit, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Nederlandse lezers maakten met deze serie voor het eerst kennis met Lynn Flewelling. Uitgeverij Mynx vertaalde de boeken en zette ze in de Nederlandse markt. Helaas zijn de boeken van de Nightrunner-serie alleen in het Engels te vinden.
Op dit moment schrijft Flewelling fulltime aan het zesde deel van haar Nightrunner-serie. De filmrechten van de eerste drie boeken zijn al verkocht en haar boeken vinden gretig aftrek. Voorlopig vindt haar pen in elk geval geen rust.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment