Achtergrond | Juliet Marillier

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld. Deze week is het tijd voor Juliet Marillier.

Keltische mythologie, magische werelden, mensen die niet helemaal mens meer zijn, bovennatuurlijke wezens, magie, profetieën, sterke vrouwelijke karakters en gebeurtenissen die werelden compleet op hun kop zetten. De verhalen van Juliet Marillier zitten er vol mee, maar voor haar is de reis ontwikkeling van haar hoofdpersoon het belangrijkste. “In mijn boeken staat er meestal veel op het spel, maar ik probeer het uit te balanceren met de reis die mijn hoofdpersoon doormaakt. Als een lezer vind ik het fijn om betrokken te zijn bij de worsteling die de personages doormaken om wijzer of een beter persoon te worden, dat is wat zo belangrijk is in mijn verhalen. Dat raakt me meer dan een queeste om de wereld te redden”, zegt ze in een interview op de website Writers unboxed.

Juliet Marillier werd op 27 juli 1948 in het Nieuw Zeelandse Dunedin geboren, maar haar familie heeft wortels in Ierland en Schotland, een invloed die je veel terugziet in haar verhalen. Tegenwoordig woont ze samen met een kat en drie honden in het westen van Australië. Ze groeide op in Nieuw Zeeland, studeerde muziek en werkte als muziekdocent op een middelbare school. In 1989 verruilde ze haar docentenbestaan voor een baan bij het Australische overheid, waar ze dertien jaar werkte en toen begon ze met schrijven. Of nou ja, dat deed ze al. Ergens in een la bewaard Marillier nog altijd haar eerste manuscript, vol met fouten en andere rare dingen, maar het ligt er wel. Dit heeft ze geschreven voordat ze begon aan Dochter van het Woud, dat in 1999 in Australië uitkwam bij uitgever Pan Macmillan. In dit eerste deel moet Sorcha, dochter van de heer van de Zeven water in Ierland, haar broers bevrijden uit een vloek. Zwijgend moet ze van een kruid truien breien om haar broers terug te veranderen. Niet alleen is het verhaal gebaseerd op een mythologisch verhaal (De Kinderen van Lir), haar stijl voegt daaraan toe. Het voelt als een authentiek sprookje met beschrijvingen op de juiste plaats zonder overdreven te zijn. De magie is op elke pagina voelbaar en je voelt je ook echt verbonden met Sorcha. Na het verschijnen van Dochter van het Woud, volgende de andere twee delen van de trilogie, Zoon van de Schaduwen (2000) en Kind van de Profetie (2001) snel.

In haar volgende reeks besteedde Marillier aandacht aan haar andere Europese bloedlijn: De Saga van de eilanden van het licht speelt zich in het topje van Schotland, Orkney, af. Drager van de Wolvenvacht en Drager van het vossenmasker verschenen respectievelijk in 2002 en 2003. Na het verschijnen van haar vijfde boek was het voor Juliet dan ook tijd om haar baan bij de overheid op te zeggen en zich fulltime op het schrijven te richten en dat is maar goed ook. Haar boeken hebben doorgaans behoorlijk wat voeten in de aarde. Meestal is ze tijdens het redigeren – van het eerste boek – bezig met het schrijven van het tweede boek en research aan het doen voor het derde boek. Je moet het maar kunnen, want het schrijven van boeken is voor haar een lang proces.

Over het schrijven van een boek doet ze ongeveer een jaar, de maanden research niet meegeteld. Nou houdt ze gelukkig van het lezen van folklore, mythologie en sprookjes, dus die research doet ze haast voor haar plezier. Daarnaast reist ze ook regelmatig af naar het land waar het boek zich afspeelt. Een luxe die ze pas heeft sinds ze fulltime schrijver is. Ze schrijft dan wel fantasy, maar ze gebruikt veel historische elementen (zoals het leven in de kastelen) in haar boeken, voor haar moet het dan dus ook gewoon kloppen.

Inmiddels heeft ze dertien boeken op haar naam staan, allemaal vertaald in het Nederlands. Haar nieuwste boek, Ziener van de Zeven Wateren, is net verschenen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff, haar Nederlandse uitgever. En dat we nog meer van haar mogen verwachten moge duidelijk zijn. Op haar website is de lezen dat ze nu bezig is met het redigeren van Shadowfell (eind 2012) en hard aan het schrijven is aan Return to Sevenwaters, die ze in december bij de uitgever moet inleveren. Dat wordt dan het vijfde boek over de generaties die begonnen met Sorcha in Dochter van het Woud. Er is dus meer dan genoeg om naar uit te kijken.

(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment