Achtergrond | J.R.R. Tolkien

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Tolkien_1916Het moest er toch een keer van komen. Zijn naam staat al genoemd, hij is de Grootmeester, de Keizer, de Literaire Woudreus in het Fantasylandschap. Maar waarom? Hoe werd John Ronald Reuel Tolkien de bekendste auteur van klassiek epische fantasy?

Tolkien studeerde Engelse Taal aan de universiteit van Oxford. Hij studeerde af in 1915 en nam kort daarna vrijwillig dienst in het Britse leger, waarna hij na elf maanden opleiding werd overgeplaatst naar het front in Frankrijk. De oorlog was in volle gang en na vijf maanden keerde Tolkien als oorlogsinvalide terug naar Engeland. Na de oorlog ging hij bij het Oxford English Dictionary werken, waar hij zich bezig hield met etymologie: de herkomst van woorden. In 1920 werd hij lector in de Engelse taal aan de Universiteit van Leeds en reeds in 1924 werd hij er tot hoogleraar benoemd. Een jaar later keerde hij terug naar Oxford en werd daar hoogleraar Oud-Engels. In 1945 werd zou Tolkien er hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde worden, en dat bleef hij tot aan zijn pensioen. Hij was een tijd lang goed bevriend met C.S. Lewis, auteur van De Kronieken van Narnia – beide waren lid van de literaire discussiegroep ‘The Inklings’.

Al in 1920 was hij begonnen met het schrijven aan De Hobbit, maar het zou duren tot 1936 totdat De Hobbit zou worden gepubliceerd. Uitgever George Allen & Unwin vroeg hem een vervolg te schrijven, het zou een kleine twintig jaar duren voordat opvolger In de Ban van de Ring verscheen. Het boek werd een groot succes – en ondanks dat vele auteurs fantasy hadden gepubliceerd voor Tolkien, zorgde juist dit boek voor een herwaardering van de fantasy. Daarvoor kunnen verschillende redenen gegeven worden.

In de eerste plaats was Tolkiens fantasy ‘completer’ dan de meeste tot dan toe gepubliceerde fantasywerken: Tolkiens wereld had een eigen mythologie, eigen talen, versvoeten, familiegeschiedenissen van eeuwen oud etc.. Tolkien gebruikte niet voor niets de term legendarium om er het merendeel van zijn werken mee aan te duiden. Zijn kennis van oude mythen en sagen – in zijn tijd als hoogleraar in Oxford hertaalde hij de mythe over Heer Gawein en de Groene Ridder en schreef een belangrijk essay over Beowulf – verwerkte hij in zijn verhalen. Daarnaast schreef hij allerlei bijverhalen, dichtbundels met Hobbitliederen en –poëzie.
Daarnaast werd het boek een succes wegens de politieke interpretaties uit die tijd: de hippie-beweging zag in Sauron de verpersoonlijking van het Amerikaanse militaire apparaat en het boek als een aanklacht tegen de Vietnamoorlog. Ondanks dat Tolkien zelf dit afdeed als onzin en zich openlijk van deze opvatting distantieerde, maakte dat het boek niet minder populair onder links publiek.
Ten slotte kwam het boek op het moment dat er voor het eerst sprake was van georganiseerd ‘fandom’: eerst in de vorm van science fictionfans – de eerste Tolkien-fanclub, “The Fellowship of the Ring”, werd opgericht tijdens de 18de World Science Fiction Convention in 1960. Door deze combinatie van factoren kon In de Ban van de Ring uitgroeien tot de eerste grote moderne fantasyroman, en Tolkien tot de vader van de moderne fantastische literatuur werd – of, meer concreet, van het subgenre high fantasy.

tolkienDe omarming door literaire wereld kwam overigens een stuk trager op gang: in 2012 bleek nog uit de archieven van de Nobelprijs, dat Tolkien in 1961 was afgewezen voor de Nobelprijs voor de Literatuur onder meer vanwege zijn ‘middelmatige vertelkunst’ en ‘magere proza’.
In 2008 plaatste The Times hem op de zesde plaats van De 50 grootste Britse schrijvers sinds 1945 en in 2009 stond hij op de vijfde plaats van best verdienende overledenen. Tolkien overleed in 1972, vijf jaar later verzorgde zoon Christopher de publicatie van De Silmarillion. Onder diens redactie zouden nog veel meer werken postuum verschijnen, onder andere Roverandom, De Kinderen van Húrin, De Legende van Sigurd en Gudrún en, recentelijk, Arthurs Val. Zolang het corpus van Tolkiens werken blijft groeien, blijft ook zijn legende als de grootmeester onder de fantasyschrijvers levend.
(Rianne Werring)

1 Comment

  1. Frandalf on October 9, 2013 at 18:33

    Leuk stukje 🙂

    ‘…georganiseerd ‘fandom’…’
    In Nederland beter bekend als Tolkien Genootschap Unquendor! Ook te vinden op facebook.

Leave a Comment