Achtergrond | Cornelia Funke

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

cornelia-funke-reckless Cornelia Funke werd in 1958 geboren in Dorsten, Duitsland. Als kind wilde ze astronaut of piloot worden, maar ze besloot tot een opleiding tot pedagoog aan de Universiteit van Hamburg. Na haar studie werkte ze enkele jaren als sociaal werker met kinderen en tieners met een moeilijke achtergrond. Ondertussen bekwaamde ze zich in het illustreren van boeken. Ze kreeg af en toe een opdracht en besloot uiteindelijk om haar eigen verhalen op papier te zetten.

Gedurende de jaren tachtig en negentig kreeg Funke succes met in eigen land met twee kinderboekenseries: De Wilde Kippen Club (die Wilde Hühner), een tienerserie voor meiden, en de fantastische boeken over De Spokenjagers (Gespensterjäger). Haar boek De Dievenbende van Scipio (Herr der Diebe) was haar eerste werk dat in het Engels werd vertaald. Het was een redelijk succes en werd vervolgens ook verfilmd onder de titel The Thief Lord.
Met haar boek Hart van Inkt brak ze definitief door. Het boek gaat over Meggie en haar vader, boekbinder Mo. Mo heeft een bijzonder talent: hij kan elementen uit boeken naar de realiteit transporteren door er hardop over voor te lezen. Hij ontdekte dit talent toen hij ooit een stel slechteriken uit het boek Hart van Inkt las. Meggies moeder is bij dit incident verdwenen…
Inkheart-inkheart-series-11062737-1280-1024Ook dit boek werd verfilmd, ditmaal door Hollywood en met grote acteurs in de hoofdrol: Brendan Fraser (The Mummy) Paul Bettany (The Da Vinci Code) Helen Mirren (Prime Suspect) en Andy Serkis (Gollem uit The Lord of the Rings) als de slechterik Capricorno.

Ze trouwde met uitgever Rolf Frahm in 1981 en kregen samen twee kinderen: Anna en Ben. Ze woonden lange tijd in Hamburg, tot 2005 toen het hele gezin naar Californië in de Verenigde Staten verhuisde. Times Magazine zette haar dat jaar op de lijst als één van de meest invloedrijke mensen van 2005. Rolf Frahm stierf in 2006 aan kanker.

Op haar website schreef Cornelia Funke dat haar boeken altijd beginnen met een idee, die ze overal en nergens op doet. “Ik heb zoveel ideeën dat ik meer dan één leven nodig zou hebben om ze allemaal op te schrijven.” Over haar personages schrijft ze: “Over het algemeen stappen ze mijn schrijfkamer binnen, zo compleet en levendig dat ik me afvraag waar ze vandaan zijn gekomen. Sommigen zijn natuurlijk het resultaat van een uitgebreid denkproces (…), anderen leven vanaf het moment dat ze in me opkomen.” Stofvinger uit de serie Hart van Inkt noemt ze als één van de meest complete personages die ooit uit haar hoofd zijn gekomen. Beginnende schrijvers adviseert ze vooral te lezen: “En wees nieuwsgierig. En als iemand tegen je zegt: ‘Zo zit het. Dat kan je niet veranderen’- geloof er dan geen woord van.”

Voor zowel De Dievenbende van Scipio als Hart van Inkt ontving Cornelia Funke een Zilveren Griffel. Ze werkt momenteel aan een pentalogie: de Reckless-serie.
(Rianne Werring)

Leave a Comment