Recensie | Adrian Stone – Zoon van de Duivel

De jonge Marak is rechter geworden. Hierdoor wordt hij met eerbied behandeld. Toch is het beter dat hij zijn viervingerige hand verborgen houdt, want dat zorgt nog steeds voor argwanende blikken. Hij komt in Kraznach terecht waar hij zijn vriendin, Armana, ontmoet. Zij is momenteel in een ruzie verwikkeld met de hogepriester van Vorg. Het gaat om een magisch artefact: een furkahouten helm…
Ondertussen ontsnapt Zabatha met behulp van een afvallige druïde, Melissa, uit het Furkawoud. Eens uit het woud besluit hij Melissa met zich mee te nemen. Zabatha die jaren een eenzaam bestaan heeft gekend, kan zijn verlangens naar vrouwen niet meer onderdrukken terwijl ze nar het eiland Krytt varen. De Gezondene verkracht Melissa. Negen maanden later bevalt Melissa van een zoon; Valdis Betumar. Een rechtstreekse afstammeling van Catharis’ bloedlijn…

Ook in dit tweede deel laat Adrian Stone zijn jaloersmakende schrijverskunst zien. Dubbele bodems, sterke karakters en een vlotte schrijfstijl verwennen de lezer. Met toevoeging van enkele symbolistische kenmerken, toont Stone niet dat hij goed, maar zeer goed in schrijven is.

In vergelijking met zijn eerste deel, ‘Profeet van de Duivel’, is Stone gegroeid. Hij wijst gebeurtenissen en zaken die belangrijk zijn voor de plot niet meer kort door de bocht aan. De kunst van subtiliteit heeft hij zich eigen gemaakt. Ook blijven bestaande karakters groeien en worden de nieuwe personages op een evenwaardige en levensechte manier voorgesteld.

Deze keer boette het verhaal vooral in door het trage begin. De ijzeren greep die in deel één de lezer vanaf de eerste alinea in het verhaal trekt, was er niet meer.
Hoewel de plot minder voorspelbaar was dan in boek één, was het niettemin een beetje teleurstellend. De ene na de andere actie zorgden voor barstjes in de geloofwaardigheid van het verhaal. Valdis, al wordt hij als een halfgod voorgesteld, komt te foutloos over. Zelfs een halfgod maakt wel eens fouten! Toch heeft Stone, minpunten daargelaten, ook dit boek weer omgetoverd tot een echte pageturner.
(Yarrid Dhooghe)


Zoon van de duivel
Adrian Stone
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-90-245-2947-6

Leave a Comment