Zondag 31 oktober, de vierde en laatste dag, award day

Vandaag het laatste deel uit het dagboekje van de World Fantasy Awards 2010.

Jürgen was de eer te beurt gevallen om als enige non-Anglo in de jury voor de World Fantasy Awards plaats te nemen. Ik had al van hem gehoord wat een enorme impact de hoeveelheid korte verhalen, novella’s, novellettes en romans op hem had gehad. “Bijna ondoenlijk”.
Vrij laat op, geen echte trek in een uitgebreid ontbijt, dus cappuccino en een mierzoete cake bij de coffeecorner, waar ik elke dag een praatje maakte met Nadya, een Russische waitress die volgens mij maar niet kan wennen aan the American way of life en in ons waarschijnlijk een European lifeline zag.
We besloten dat we genoeg readings en panels hadden gehad en deden wat iedereen deed: sit and have a talk, walk around a bit. Om 12 uur doemde John Jarrold, mijn onvolprezen literair agent op. Met hem voerde ik een intens en heel goed gesprek, dat heel wat belooft voor de toekomst.
Maar weer een cappucino daarna. David Hartwell en zijn Kathryn nodigden Jurgen en mij daar uit om in de Organization Room wat te komen drinken. Leuk en inspirerend gesprek gehad met beide bijzonder aardige mensen. Zelfs nog wat toekomstplannen doorgesproken, waarover wellicht nog nieuws komt, binnenkort.
In afwachting van de Award Ceremony verzamelden veel mensen zich weer in en rond de bar.
Laatste gesprekken, sommige mensen moesten al eerder weg, de weemoed van het afscheid hing al in de lucht…
De Award Ceremony vond plaats tijdens een banquet. Over het eten wijd ik niet uit en dat moet genoeg zeggen. De ceremony was niet al te spetterend, omdat toch ook aardig wat prijswinnaars niet aanwezig waren. Roerend waren de acceptance speeches van Gene Wolfe en van een mevrouw die namens Terry Pratchett (lifetime achievement award) iets voorlas.
De grote winnaar was China Miéville die de WFA kreeg voor zijn roman “The city and the city”. En terecht, denk ik.
Direct na het banquet moest ik snel afscheid nemen van al mijn nieuwe en oude schrijfvrienden, omdat Daryl Gregory al klaarstond met zijn auto om van downtown Columbus, via non-downtown Columbus (geen verschil) Ohio en later Pennsylvania te doorkruisen.

Ik schrijf dit dagboek in State College, Pennsylvania, waar ik al een week zeer geconcentreerd zit te schrijven bij mijn vrienden James en Kathy Morrow. Als ik terugkijk op de WFC, dan komen de volgende steekwoorden bij me op: inspirerend, vermoeiend, teveel wijn, geweldige gesprekken, enkele geweldige panels, jetlag, Jeff, Jurgen, Jetse, John Jarrold (allemaal j’s), de Hartwells, en al die anderen.
Memorabele dagen, niet alleen voor mij, denk ik.
(W.J. Maryson)

Leave a Comment