Zaterdag 30 oktober, derde conventiedag

Gisteren was het tweede deel van het dagboek te lezen. Vandaag barst de World Fantasy Conventie écht los.

Het hotel stroomt al vol als Jürgen en ik ons ontbijtje gaan halen. Dit is duidelijk de dag dat iedereen er is. Er worden veel handen geschud en vriendelijke woorden gewisseld. Soms gaat de conversatie wat dieper. Namesdropping: Kathryn Cramer, de vrouw van David Hartwell, Scott Edelman, the strange mr. L.E. Modesitt, Joe Haldeman, uitgever Gardner Dozois, Tim Powers, Guy Gavriel Kay, Mike Resnick, Geoffrey Landis, Esther Friesner, Martha Wells, Jo Fletcher van Gollancz, Gary Wolfe, Peter Straub, James Enge, Laura Resnick en een hele reeks mensen, schrijvers, aanhang, agenten, uitgevers, wier namen mij in de whirlpool of people, beer, wine en gezellige drukte weer ontglipten.
Om 11 uur moet ik er tussenuit. Ik had me laten strikken als deelnemer aan een paneldiscussie:
“Lost in Translation”. Gilli Bar-Hillel, Jetse DeVries, Tom Crosshill, John Klima, Jo Fletcher, W.J. Maryson. John Klima was lost in the hotel en kwam niet opdagen, maar dat mocht de pret niet drukken. De ondertitel vermeldde dat het vooral over het vertalen van humor moest gaan.
Mijn bijdrage stuurde de discussie naar o.a. Terry Pratchett. Er werden veel hilarische voorbeelden aangehaald van hoe sommige humor, maar ook helemaal niet humoristisch bedoelde zinsneden, helemaal anders in een andere taal terecht kunnen komen. Veel gelachen, maar het sneed ook vaak hout.
Ik was me er toen, uiteraard nog niet van bewust dat de paar beste paneldiscussies aanstaande waren. “The Moral Distance Between the Author and the Work”, met Kathryn Cramer, Jack Skillingstead, Eric Flint, Scott Edelman, Paul Witcover en Nancy Kress. Volle zaal, enige honderden mensen. Is nu al memorabel en circuleert over het internet. Vooral vanwege de opmerking van Eric Flint aan het einde, waar (who else) Nancy Kress verbijsterd en fel op reageerde, maar dat doet de rest van de discussie toch zeer tekort. Ook de opmerkingen over Elisabeth Moon zetten wat dingen even op scherp, maar daarvoor moet je een beetje de achtergrond van het conflict weten. En het voert te ver om dit hier uit te leggen

Maar de dag bood meer. Iedereen voelde het: de WFC was nu écht losgebarsten.
Tijdens het panel “Year’s Best Fantasy and Horror 2010” somden Kathryn Cramer, Ellen Datlow, Jonathan Strahan, Gordon van Gelder en Gardner Dozois een duizelingwekkende hoeveelheid verhalenbundels en boeken op die volgens hen worth reading waren. Dat alleen al zou mij al mijn schrijftijd kosten… Opvallend was het enorme aantal titels overt vampires en (hier vooral) zombies werden genoemd.
Dan een “reading” van Jeff Ford met een ijzingwekkend goed verhaal.

Nog een hoogtepunt voor mij: “Authors and Ideas” gemodereerd door L.E. Modessitt, met Tim Powers, S.M. Stirling, Guy Gavriel Kay, Jason Sanford en een bekendere schrijfster wier naam mij is ontschoten en die ook niet op het officiële programma staat. Ook hier een volle zaal.
Geweldig. Niet uit te leggen als je er niet bij bent geweest, helaas. Vooral S.M. Stirling en Guy Gavriel Kay imponeerden door hun enorme kennis en inzicht.
Daarna naar de fantasy-art in de artroom. Mooie dingen gezien, maar de overall kwaliteit viel me een beetje tegen.
Dineren met Jürgen “downtown”. We vonden een heel behoorlijke bistro waar ik smakelijk heb gedineerd, terwijl we allerlei schrijf- en uitgeefzaken bespraken. Naast ons zat Tim Powers met enkele kennissen.
Terug in het hotel moest ik naar het panel over “Why Is There No Religion in Middle Earth?” Samuel Butler, Ellen Denham, Daryl Gregory, Med Turville-Heitz en Eric Van.
Dit vanwege het feit dat ik de volgende dag met Daryl Gregory naar mijn vriendin James en Kathy Morrow zou rijden en ik Daryl nog niet had ontmoet. Verbijsterend hoeveel sommige mensen van de wereld van Tolkien weten. Vooral Med Turville-Heitz en Eric Van schudden het ene na het andere weetje over Middle Earth en de wezens die het bevolken uit hun mouw. Interessant!
De conclusie was, dat er wel degelijk religieuze sporen in Middle Earth zitten, maar dat ze onderliggend en onbenoemd zijn en dat vrijwel vaststaat dat Tolkien dit met opzet zo heeft geconstrueerd, omdat een zichtbare religie in de weg had gezeten van elementen als de dark lord en de welhaast goddelijke ongrijpbaarheid van de elfen.
De bar voerde daarna iedereen een zeer geanimeerde nacht in. Zelf ging ik al pratend “de diepte in” met mensen als Paul Witcover, Jeffrey Ford en Chris Bowes. Hoe ik precies op mijn kamer ben geraakt, weet ik niet meer.
Ik heb de diverse roomparties maar niet bezocht. They have this name…
(W.J. Maryson)

Morgen het laatste deel uit het dagboek en dan is het tijd voor het uitreiken van de awards!

Leave a Comment