Recensie | Suzanne Collins – Vlammen

Met veel tegenzin beginnen Katniss en Peeta aan de zegetoer. Voor Katniss betekent het niet alleen dat het liefdestoneelspel met Peeta (ze moeten zich van het Capitool voordoen als stel) opnieuw begint, maar ze moet dit ook overtuigend doen als het leven van haar vrienden en familie haar lief is. Zeker nadat president Snow haar heeft bezocht en een dreigement uitte. Ze moet de opstanden die ze heeft doen ontstaan, doordat ze de laatste Hongerspelen tegen de wil van de spelleiders is ingegaan, de kop indrukken.
Na de zegetoer duurt het niet lang meer voor de vijfenzeventigste Hongerspelen van start gaat. Maar eerst moet de kwartskwelling, de speciale Hongerspelen die elke jubileumeditie een extra gekleurd tintje geeft aan het spel, voorgelezen worden: de tributen zullen deze keer uit alle levende winnaars getrokken worden van de Hongerspelen. Katniss is het enige meisje van district 12. Wat er ook gebeurt, zij zal opnieuw de arena moeten betreden. Een nieuwe strijd begint. Een strijd die draait om vriend en vijand. Maar wie is de vriend en wie is de vijand?

In dit tweede deel laat Collins opnieuw zien waar ze goed in is: het opwekken van beelden die de lezer in het verhaal trekken. Het zijn niet de karakters die de lezers in het verhaal trekken, maar het verhaal, dat een morele betekenis heeft. Collins schrijft niet zomaar science fiction. Ze wil iets vertellen en slaagt erin een dubbele bodem in het verhaal te verwerken.

De verhaallijn is beter uitgewerkt dan in ‘De Hongerspelen’. Er zitten meer wendingen in het verhaal en op enkele uitzonderingen na is het onvoorspelbaar. Soms vermoedt je dat er niet veel goeds zal komen, maar wat het is, blijft giswerk.
De plot is verrassend en goed voorbereid. Er worden subtiele hints gegeven en die zorgen ervoor dat het verhaal geloofwaardig blijft.
In ‘Vlammen’ komen de personages meer tot hun recht. Collins werkt ze beter uit. Elk personage blijft menselijk en er wordt niet te zwart-wit gedacht, de personages balanceren in de grijze tussenzone. Al dan niet met een lichte of duistere kant.

Dit boek houdt je scherp en zet je aan het denken. Het doet je dingen uit onze maatschappij herkennen. Hierdoor kan de lezer zijn eigen conclusies trekken.
(Yarrid Dhooghe)


Vlammen
Suzanne Collins
Prijs: € 18,99
ISBN: 978-90-475-0848-9

Leave a Comment