Verhalen en chocolade: een schitterende combinatie

“Als je er maar chocolade van kunt maken”, dat was de boodschap die LeoArie Elsenaar meegaf in zijn speech aan het begin van de eerste ParelzProeverij in Vlaanderen, op 29 januari. Het was een gezellig ochtendje vol lezingen van LeoArie Elsenaar, Benny Wouters, Mel Hartman en Thirza Meta in Quetzal, een chocoladebar in Antwerpen.

Speciaal ter gelegenheid van deze eerste ParelzProeverij in Vlaanderen presenteerde de uitgever van Uitgeverij Parelz, LeoArie Elsenaar, samen met de drie Vlaamse auteurs Benny Wouters, Mel Hartman en Thirza Meta de verhalenbundel Jummie! Het gaat om een bundel met vijf verhalen waarvan er vier van Vlaamse bodem zijn. LeoArie Elsenaar gaf in zijn inleidende speech duidelijk te kennen dat taal leeft. In elk gebied zijn er taalverschillen en kennen sommige woorden een andere betekenis. LeoArie is van mening dat het moet kunnen dat deze woorden in een verhaal terecht komen. De auteur is immers met deze taal opgegroeid. Slechts wanneer er echt een misvatting over de betekenis kan ontstaan, wordt het een beetje aangepast.

LeoArie Elsenaar begon de reeks lezingen door het verhaal Carambole van wijlen John Vermeulen (1941 – 2009) voor te dragen. Na een korte inleiding over het enthousiasme dat John Vermeulen had voor Uitgeverij Parelz, las Elsenaar een fragment uit het verhaal. De man deed dit met zulke toewijding, dat je aan zijn lippen hing.

Vervolgens nam Benny Wouters, die volgens Elsenaar de ‘Koning van de Metafoor’ is, de lezing over. Hij hield een heel lange, maar boeiende inleiding over zichzelf en zijn verhaal, waarna hij twee fragmenten uit zijn verhaal Wachten op de komst van de woestijnmuis las. Het was duidelijk dat de man een goed gevoel voor taal heeft. Hij wist de goede bewoordingen uit te kiezen en zijn passie voor schrijven straalde van hem af.

Als derde kwam, aldus de uitgever, de ‘Koningin van de Grenzen’, Mel Hartman, aan beurt. Ze introduceerde haar korte verhaal Freak en maakte de link met haar boek Anders, uitgegeven door de Vlaamse Uitgeverij Kramat. In beide verhalen speelt Manon Maxim de hoofdrol. Naar haar zeggen was ze met dit korte verhaal in de gelegenheid om meer te vertellen over de puberale jeugd van Manon. Ze wilde in haar boeken het verhaal niet teveel vertragen door dergelijke uitweidingen en ze vond een kortverhaal dus de ideale kans om dat wel te doen.

Als laatste Vlaamse auteur stelde LeoArie Elsenaar de ‘Koningin der Werelden’, Thirza Meta, voor. Ze vertelde enthousiast over het verleden van haar verhaal Witte vlam, dat in een oudere versie deelnam aan de Paul Harland Prijs en in de top-20 eindigde. Ondertussen is het verhaal geëvolueerd en naar haar mening nog beter geworden. Het verhaal speelt zich af in dezelfde wereld als die van haar serie Zeríans Vloek. Het vertelt het verhaal van Bron die naar haar zeggen een belangrijke functie krijgt in het volgende en waarschijnlijk laatste deel van de serie.

LeoArie Elsenaar sloot af met zijn eigen verhaal dat als enige bijdrage van Nederlandse bodem is. Het verhaal Coconmeester speelt zich af op een wereld die onderleiding staat van hoog-intelligente wezens. De hoofdrolspeler is een mannelijk wezen en is een Coconmeester. Hij moet proberen ervoor te zorgen dat wezens die niet zelfstandig uit de cocon willen komen, dit alsnog willen doen, voordat hun cocon afsterft. Hij is als het ware de coach. Jammer genoeg is zijn vrouw vermist. Ze was op een ruimte-expeditie, maar er is al enige tijd geen signaal meer van het schip ontvangen. Dat betekende dat ze zo goed als dood is, maar dat weigerde de hoofdpersoon in te zien. Het verhaal draait een hele tijd om het gesprek tussen de coconmeester en het wezen in de cocon. Aldus LeoArie is het op een gegeven moment niet meer duidelijk wie nu de coconmeester en dus de coach is.

Tijdens de lezing werden we door Uitgeverij Parels getrakteerd op een gratis consumptie en de gastheer van de chocoladebar Quetzal trakteerde ons op chocolade hapjes. Na de lezing was er de kans om het boek Jummie! en enkele Parelz Exclusief-boeken te kopen en uiteraard te laten signeren.

LeoArie Elsenaars gezegde dat je van verhalen chocolade moet kunnen maken, was tijdens deze ParelzProeverij dan ook zeer zeker aanwezig. Hopelijk zit dit gegeven ook in de verhalen in de bundel verweven.
(Yarrid Dhooghe)

1 Comment

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Fantasy boeken, Fantasy boeken. Fantasy boeken said: Verhalen en chocolade: een schitterende combinatie http://bit.ly/dYdXE0 […]

Leave a Comment