Uitreiking Trek Sagae & The Flying Dutch Fandag

Begin van dit jaar werd korte-verhalenminnend Nederland verrast met een nieuwe schrijfwedstrijd aan het firmament: De Trek Sagae, een wedstrijd voor korte science fictionverhalen, gesponsord door Star Trek Fanclub The Flying Dutch. Een indrukwekkende lijst juryleden, bestaande uit Christien Boomsma, Remco Van Straten, Friso Brinxma en Chris Vroomen, nam de voorronde voor hun rekening, waarna grootmeester Tais Teng de eindronde zou beoordelen. Een publicatie in het verenigingsblad van The Flying Dutch behoorde tot de prijzen. Genoeg reden om de veren te slijpen, zou je zeggen, maar helaas viel het aantal deelnemers voor de eerste editie wat tegen: slechts zes verhalen kreeg organisator Dirk Bontes in zijn mailbox. Dat mocht de pret voor de uitreiking echter niet drukken: deze zou plaatsvinden tijdens de Flying Dutch Fandag op 14 oktober 2012.

Dus op naar het Muziekcentrum te Zoeterwoude. In het kleine verenigingsgebouw waren de Federatievlaggen al uitgehangen, op het podium strijdden enkele goedgemutste deelnemers tegen elkaar in de kennisquiz. Het thema van de Fandag was Star Trek, the Next Generation, en zodoende staarden de beeltenissen van Jean-Luc Picard, William Riker, Geordi La Forge, Worf, Beverley Crusher en Data de zaal in. Op de bovenverdieping werd een aflevering van de serie vertoond.

Tegen half vier werden de winnaars van de schrijfwedstrijd naar het podium gesommeerd door de organisator. De derde prijs ging naar Anaïd Haen voor haar verhaal Verlins Vloek, dat in het kerstnummer van het clubblad zal verschijnen. De jury roemde haar karakters, die ‘voelbaar worden tussen de regels door’, en dialogen. Als tweede prijswinnaar werd ondergetekende naar het podium geroepen, en de organisator maakte met haar een praatje over het feit dat dit haar eerste publicatie betrof. De eerste prijswinnaar, Django Mathijssen, kon de prijs wegens omstandigheden niet zelf komen ophalen, maar liet per sms weten erg verheugd te zijn met zijn medaille.

Nadere informatie over de wedstrijd is te vinden op de website van The Flying Dutch.Inmiddels is de tweede editie van de Trek Sagae van start gegaan. Tot 31 december van dit jaar kunnen naast science fictionverhalen, nu ook fantasy- en horrorschrijfsels meedingen naar het prijzengeld, dat door de sponsor nog extra verhoogd is.
(Rianne Werring)

Leave a Comment