Uitreiking Hugo Awards op 1 september

Op zondag 1 september worden in San Antonio de Hugo Awards uitgereikt. De prestigieuze schrijversprijs – dé ultieme beloning in het science fiction-genre – bestaat al sinds 1953 en werd reeds toegekend aan grootheden als Philip. K. Dick, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Ursula Le Guin – en recenter aan o.a. Neil Gaiman en George R.R. Martin. Dit jaar doet voor het eerst een Nederlandse kandidaat mee: niemand minder dan Thomas Olde-Heuvelt werd genomineerd met zijn verhaal The Boy Who Cast No Shadow (De jongen die geen schaduw wierp).

cropped-2010header

Niet alleen binnen het fantasy- en science fictiongenre wordt reikhalzend naar de uitslag uitgekeken, ook daarbuiten staat de prijs bekend als een belangrijke pijler voor het erkennen van schrijftalent. Bijzonder is dat de Hugo Awards niet worden toegekend door een professionele jury: iedereen die lid is van de World Science Fiction Society (WSFS) mag zijn of haar stem uitbrengen. Daarmee is de ‘Hugo’ vooral een democratische populariteitsprijs.

Thomas Olde Heuvelt won met De jongen die geen schaduw wierp eerder de Paul Harland-prijs in 2010 – en in 2012 won hij die prijs nogmaals met zijn verhaal De vis in de fles. Binnen het Nederlandse taalgebied staat hij inmiddels bekend als een veelzijdig schrijftalent – maar of hij daarmee voldoende stemmen zal kunnen halen om een Hugo Award in de wacht te slepen? In ieder geval zal vanuit Nederlandse SF-gemeenschap dit jaar met veel belangstelling naar de uitslag worden uitgekeken.

Volg deze link naar de webstek van de Hugo Awards: http://www.thehugoawards.org/

De jongen die geen schaduw wierp kun je op de website van Thomas Olde Heuvelt lezen.

Leave a Comment