Stephen King fanclub dag

Ter gelegenheid van het nieuwste Stephen King boek ‘Aandedonker, zonder sterren’ werd in restaurantzaal Far East, te Nieuwegein, de Stephen King Fanclubdag georganiseerd.

Chrissy van der Haven, die mijn boek ‘Ánders: een Manon Maxim roman’ gerecenseerd had voor het magazine King Things, vond mijn boeken er wel bij passen en nodigde me uit om op die dag te komen signeren. Dat vond ik uiteraard een leuk idee, niet in het minst omdat ik zelf een Stephen King fan ben.

Dertien november was het zover en – typisch voor mij – als ik weet dat ik ergens heen moet, dan word ik gegarandeerd wakker voor de wekker afloopt. Om vier uur werd ik dus wakker en na wat gefrustreerd draaien en keren ben ik dan maar opgestaan. Na een enge rit van drie uur door de stromende regen kwamen mijn man en ik er heelhuids aan en werden we hartelijk ontvangen door de vriendelijke organisatie. Op een eigenaardige scheve trap zeulden we de dozen met boeken naar boven tot in het gezellige zaaltje.

Wat zo’n signeerdag ook bijzonder leuk maakt is het weerzien van collega schrijvers. Ik zat er tussen Sjoerd de Boer en John Brosens. Sjoerd kende ik nog niet persoonlijk, maar sociaal als hij is, volgde er een aangenaam gesprek. Sjoerd had enkele mooie tekeningen bij zich die hij trots tentoonstelde en horen bij stripverhalen waarvoor hij het scenario schrijft. John, die o.a. ook bij Parelz wordt uitgegeven en in december zijn spannende verhalenbundel ‘Perspectief’ presenteert, had zijn thriller- en jeugdboeken bij zich. Iets verderop zat Rianne Lampers/Marian Kramer. Rianne en ik ontmoeten elkaar wel vaker op beurzen en het is altijd een vrolijk weerzien. Haar eerste boek ‘Het duistere pact’- een aanrader – krijgt volgend jaar eindelijk het langverwachte vervolg dat ‘Vooravond van Armageddon’ als titel krijgt. Ik kijk er alvast naar uit!

Verder was auteur Jack Lance/Ron Puyn aanwezig, altijd leuk om hem terug te zien. Van hem heb ik al enkele spannende boeken gelezen en we kwamen op het lumineuze idee om aan boekenruil te doen. Naast hem zat Thomas Olde Heuvelt waarvan ik zijn boek ‘Leerling, Tovenaar, Vader, Zoon’ kan aanbevelen. Naast de auteurs, waren er eveneens uitgeverijen aanwezig. Pure Fantasy van auteur Brad Winning/Alex de Jong, bekend om hun magazine en de boeken ‘Books of Fantasy’ en Uitgeverij Parelz, bekend om hun unieke concept van het samenstellen van verhalenbundels. Ook SF Terra magazine en het NCSF, dat de magazines ‘Wonderwaan’ en Holland-SF uitgeeft, waren van de partij.

Om tien uur sijpelden de eerste gasten binnen en werden de kramen afgestruind. Want naast de boeken van bovengenoemde auteurs konden er uiteraard vele Stephen King boeken en films aangekocht worden bij o.a. ‘Boekwinkeltje Stephen King Fans’ en ‘OMG Entertainment’. Rond elf uur begon de loterij. Deze werd in twee sessies opgesplitst, omdat er talloze prachtige en exclusieve prijzen waren te winnen, met als hoofdprijzen: twee manuscripten van ‘Full Dark, no stars’ en een gesigneerde brief van Stephen King. Deze had ik zelf wel willen winnen, maar ik vond het ongepast om mee te doen, temeer omdat er ook boeken van mijzelf te winnen waren.

Twee dingen vielen me op. Ten eerste was er zoveel te winnen dat er meer prijzen waren dan het aantal gasten (dat toch ook al niet weinig was) en ten tweede zaten er wel erg veel posters van ‘Duma’ bij. Het verdelen van de prijzen was alleszins een vrolijke bedoening en de winnaars vonden het fantastisch om hun gewonnen boeken door de aanwezige auteurs te laten signeren.

Een grappig voorval. Een gast kwam naar me toe en zei: ‘Ik had wel gelezen dat er boeken van andere auteurs dan Stephen King zouden verkocht worden, maar ik had niet verwacht dat die auteurs ook zelf aanwezig zouden zijn.’ Waarop ik opmerkte: ‘Dat stond toch aangegeven?’ ‘Jawel,’ bekende ze. ‘Maar ik dacht: die auteurs hebben vast wel wat beters te doen dan naar hier komen.’ Dat vonden John Brosens en ik wel grappig, want hoewel we uiteraard onze tijd graag vullen met schrijven, vinden we het ook heerlijk om lezers te ontmoeten en hun meningen over onze boeken te horen.

Even later was er de quiz in een andere zaal waar een groot scherm stond. De fans werden aan een schrijver gekoppeld en kregen een rode en een groene kaart in de handen gestopt. Ik waarschuwde meteen de arme man die met mij opgescheept werd: ‘Ik weet niet bijzonder veel over Stephen King, want ik vergeet nogal gemakkelijk.’ ‘Nou, ik weet ook niet bijster veel,’ gaf hij grijnzend aan. We zouden dus een mooi duo vormen. De quiz verliep een beetje chaotisch, maar daarom des te gezelliger. Een vraag met twee mogelijke (kleur) antwoorden verscheen op het scherm en dan moest je of de groene of de rode kaart in de lucht houden. Uiteraard werd er al lachend vals gespeeld, want indien je het antwoord niet wist, dan wachtte je even af en keek wat de anderen als antwoord gaven. In mijn enthousiasme gaf ik echter een fout antwoord, wat de ondergang betekende voor die arme fan en hij de prijs aan zijn neus voorbij zag gaan. Maar zonder wraakgevoelens kocht hij alsnog een boek van me en in de signeerboodschap die ik in het boek schreef heb ik me verontschuldigd.

Als kers op de taart werden er die dag ook vele Dollarbaby filmpjes vertoond, filmpjes gebaseerd op verhalen die Stephen King voor één dollar verkocht heeft en waarvan enkele nooit eerder vertoond werden. Op deze momenten was het rustig in de zaal van de auteurs, werd er heel wat afgekletst, gelachen en koffie naar binnen gegoten en nam ik de gelegenheid om met mijn uitgever LeoArie Elsenaar van Parelz mijn komende boekpresentatie van ‘Spel der grenzen’ nog eens te overlopen.

Om vijf uur liep de dag ten einde. Mijn conclusie: het was een erg bevredigende dag vol leuke gesprekken en plezier. Een dag die ik moe, maar uiterst tevreden afsloot. Mijn felicitaties aan de organisatie!
(Mel Hartman)

Foto: Thomas Olde Heuvelt

1 Comment

 1. Durkje Oort on January 15, 2011 at 16:30

  Hoi Mel, wat heb je een leuke recensie geschreven over de fanclubdag. Ik heb ook erg van de dag genoten… en lach nog steeds om mijn blunder van die dag (je schreef het heel leuk op hoor, niets van mijn blunder te bekennen en herkennen!
  Ik vond het ook erg leuk met jou en Sjoerd gesproken te hebben die dag.
  Ik ga binnenkort zeker een boek van je lezen en laat weten wat ik er van vond!
  En ik hoop je op een volgende fanclub dag weer te spreken!

  Greetz,

  durkje

Leave a Comment