Recensie | Wolfgang Hohlbein – De Asgardsage 1: Thor

Hohlbein - THOREen man ontwaakt in een besneeuwd winterlandschap, zonder te weten wie hij is of hoe hij daar gekomen is. Hij moet zich echter snel herinneren hoe hij kan vechten, want een groep onverlaten heeft het op hem voorzien. De man weet zichzelf te redden, evenals een smid en zijn gezin die op doorreis waren. De zoon van de smid geeft de man zijn nieuwe naam: Thor, omdat hij de groep rovers met een hamer heeft doorgeslagen. Nadat de smid is gestorven, reist Thor met het gezin – moeder Urd en kinderen Lif en Elenia – mee naar Midgard om hun veiligheid te waarborgen.
Aangezien hij niet weet wat hij anders zou moeten doen, blijft Thor in Midgard. Er ontstaat een liefdesband tussen hem en Urd en eigenlijk heeft hij het prima voor elkaar als de nieuwe smid van de stad. Maar er zijn dreigende berichten uit Oesengard en de omgeving: over Lichtbrengers die onder leiding van de god van het Vuur, Loki, zouden optrekken. Over hordes aan mensen die naar Midgard – de laatste stad – vluchtten. En de leiders van Midgard hebben niet bepaald veel vertrouwen in de vreemdeling en zijn nieuwe gezin. En dan zijn er ook nog die dreigende dromen die Thor bezig houden, en die herinneren aan een ver verleden, aan strijd en oorlog.

Thor zit vol vraagtekens, en de lezer krijgt die ophelderingen geen moment eerder dan de hoofdpersoon zelf. Daardoor is Thor doordrongen van een onderhuids spanningsveld, want: wie kun je als lezer vertrouwen? Is de stad Midgard het laatste overblijfsel van het mythische bolwerk van de mensen, of draagt de stad die naam puur om hoop te geven aan wanhopige mensen in een stervende wereld? Wie is de witte wolf die telkens opduikt als Thor in de problemen zit? Hoe komt Thor aan zijn kracht en de mogelijkheid om mensen te genezen? Heeft Lif dan toch gelijk met zijn aanname dat Thor daadwerkelijk de dondergod is?
De vragen worden maar langzaam beantwoord en ondanks de grote hoeveelheid spannende scenes – allen even levendig en uiterst beeldend beschreven – kabbelt het verhaal voort en duurt het lang voordat de ontknopingen zich voordoen. En dan wordt er telkens niet meer dan een puntje van de sluier opgelicht: niet zelden geeft een antwoord geboorte aan een nieuw mysterie. De lezer moet dus in het bezit zijn van een lange adem: het duurt helemaal tot aan het einde van de dikke pil voordat de lijntjes eindelijk samen komen.

De personages blijven eveneens grotendeels in nevelen gehuld en daardoor is het niet gemakkelijk om je met hen te identificeren. Thor is een groot vraagteken, Urd onbetrouwbaar, Elenia is het grootste gedeelte een stil meisje zonder mening en Lif een boze, opstandige tiener. En toch: je leeft met de personages mee en tegen de tijd dat het gezin in de problemen komt, deel je wel degelijk in hun sores mee. Een sterfgeval komt als een donderslag bij heldere hemel en geeft Thor’s besluiteloosheid een impuls: er moeten spijkers met koppen worden geslagen. Dat geeft wel een opluchting: Thor is sterk, geslepen en zeker niet dom, maar hij laat zich soms teveel aanleunen en heeft iets te weinig een eigen mening om het verhaal vaart te geven. Grotendeels laat hij zich meeslepen door de gebeurtenissen. Totdat hij zich tegen het hoogtepunt van de crisis kan ontpoppen tot een leidersfiguur.

Het feit dat personages en plot zo lang de tijd nodig hebben om tot bloei te komen, wordt goedgemaakt door de stijl van het boek. Wolfgang Hohlbein heeft geen gemakkelijke pen en het duurt even voordat je aan zijn bombastische schrijfcultuur gewend bent. Maar dan komt het boek ook tot leven: de sneeuw smelt onder je vingers, het gehuil van de wolven tergt je oren en de krachtige slag van hamer tegen zwaard dreunt door tot op het bot. De onzekerheid houdt je in een stevige greep en Thors strijd met diverse vijanden loopt niet zelden op tot nagelbijtende spanning – want god of niet, hij is zeker niet onsterfelijk.

Thor is een prachtige aanvulling op de bekende Germaanse mythen en biedt een hernieuwde kennismaking met min of meer bekende figuren in een nieuwe setting. Liefhebbers van sterke, stoere helden en levensechte, onherbergzame landen kunnen hun hart ophalen. Wees echter wel voorbereid op een kanjer van een cliffhanger. Het volgende deel – De Dochter van de Midgardslang – is nog niet vertaald. De proloog van dit boek – De Hamer van de Goden – is recent verschenen.
(Rianne Werring)

Untitled-5
Titel: De Asgardsage 1: Thor
Auteur: Wolfgang Hohlbein
608 pagina’s
Leeftijd: 15+
ISBN: 978-90284-2467-8
Uitgever: WB Fantasy
Boek prijs: € 24,90
Eboek prijs: n.v.t

Leave a Comment