Recensie | Veronica Roth – Divergent 3: Samensmelting

SamensmeltingBeatrice Prior heeft de waarheid onthult: Jeanine Matthews, de motor achter de oorlog tussen de facties is dood. De vijf facties (Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie) die tot dan toe haar wereld bepaalden, zijn uit elkaar gevallen. En Evelyn, de leider van de factielozen, heeft de macht gegrepen. De verschillende groeperingen komen recht tegenover elkaar te staan. Weer zien Tobias en Tris aankomen dat ze niet kunnen blijven waar ze zijn. Ze ontvluchten de stad, die ze tot dan toe hebben gezien als hun complete wereld.
Buiten de stad wacht hen een onthulling waarop niets hen had kunnen voorbereiden. Even lijkt het erop dat er eindelijk een kans is op vrede en rust. Maar voor Tris en Tobias het weten zijn ze opnieuw verwikkeld in een strijd om de macht. De gebeurtenissen leiden onontkoombaar naar een dramatisch einde .

In dit derde deel van de Divergent-trilogie kiest Veronica Roth voor een andere manier van vertellen: ditmaal een hoofdstuk in het perspectief van Tris, afgewisseld met hoofdstukken vanuit het perspectief van Tobias. Het is jammer dat Roth niet in een van de eerdere delen op het idee gekomen is om dit te doen, het had een beter geheel gemaakt van de serie. Ook lukt het haar niet altijd om voldoende onderscheid te maken tussen de karakters van Tobias en Tris, waardoor het zo nu en dan toch nodig is om even terug te bladeren: wie is er ook al weer aan de beurt. Een wat naïeve perceptie van de ontwikkeling van de dystopische wereld waarin Tris belandt, roept hier en daar vraagtekens op.

Dat neemt niet weg dat Roth dappere keuzes heeft gemaakt en deze heeft verwerkt in een boeiende roman, met enkele mooie zinnen vol inzichten die de moeite van het herlezen waard zijn. Het spiegelen van de stad van Tris aan de grotere wereld, en daarmee tegelijkertijd aan de menselijke aard in onze wereld, is een interessante vondst die ze goed uitwerkt. Hier en daar zijn haar inzichten nog wat naïef, al is niets daarvan storend. Het roept een verwachting om naar Roths toekomstige werk.

Op de vertaling door Maria Postema is wederom niets aan te merken: vlot, helder en soepel. ‘Samensmelting’ is het overtuigende derde deel in de Divergent-trilogie.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-3

Titel: Samensmelting
Auteur: Veronica Roth
Pagina’s: 368
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90003-3479-7
Uitgeverij: van Goor
Boek prijs: € 19,99
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment