Recensie | Veronica Rossi – Een wereld zonder hemel

Aria en Peregrine: twee jonge mensen die opgroeien in geheel verschillende werelden. Aria is een Inling en woont onder de koepels. Ze brengt haar tijd door in de Domeinen: computer gesimuleerde werelden die echter dan echt zijn, die zij kan betreden door de op haar oog bevestigde I-viewer te gebruiken.

Peregrine is een Uitlander. Hij de broer van Bloedheer Dal, de leider van de Getijen en woont in de onbeschermde buitenwereld waar Aetherstormen vuur laten regenen op de aarde. Perry is ook een Scire: een Uitlander die is begiftigd met een dominant zintuig. Perry heeft zelfs twee dominante zintuigen: zijn reukvermogen en zijn nachtzicht zijn exceptioneel. Niet alleen Perry heeft talenten, in deze nieuwe wereld bestaan meerdere Scires, Audires en Zieners. En de schuwe jongen Sintel heeft wel een heel bijzonder talent; eentje die hem zelf nog het meeste angst aanjaagt.

Ondanks de grote verschillen tussen mol Aria en Wildling Peregrine verstrengelen hun levens zich. Aria’s moeder raakt vermist en als ze probeert met behulp van Soren, de zoon van de Consul Hess, iets over haar moeders lot te weten te komen, zet dat een reeks van gebeurtenissen in gang die uiteindelijk voor zorgen dat Aria uit de beschermende koepels wordt verbannen.

Tegelijkertijd wordt Peregrine’s neefje Talon, de zoon van Dal, ontvoert door Inlingen. Perry voelt zich gedwongen zijn stam en zijn broer te verlaten en gaat op zoek naar Talon. Door die twee schijnbaar toevallige gebeurtenissen ontmoeten Peregrine en Aria elkaar. Ze sluiten een gedwongen bondgenootschap. Langzaam overwinnen ze het wantrouwen dat tussen hun bestaat. Veronica Rossi werkt deze verhaallijn prachtig en zeer geloofwaardig uit.

Alles klopt, in dit boek. Een soepel verteld verhaal, mooie spanningsboog. Er is liefde en spanning, er is een queeste en er is persoonlijke groei. En het geheel speelt zich af in een uitstekend uitgewerkte dystopische wereld. De wereld die Rossi ons laat zien staat ver van ons af en toch is het geen moment ongeloofwaardig.

Het enige element dat beter uitgewerkt had kunnen worden, is de situatie rondom Marron, de vriend van Peregrine. Waarom Marron zo belangeloos vluchtelingen opneemt in zijn goed voorziene kamp, zonder daarbij hoge eisen te stellen en toch niet overstroomt wordt door hongerige stammen, komt niet uit de verf. Maar dat is dan ook zo ongeveer de enige dissonant en in een boek met zoveel knap verweven verhaallijnen is dit slechts een detail.

Het was prettig geweest als Een wereld zonder hemel iets meer verrassingen in zich had. Af en toe een scherp kantje, een gebeurtenis die niet meteen precies past. Aan het einde van het boek lijkt dit inderdaad te gebeuren, maar daar krijgt Rossi ineens haast en snelt het verhaal naar zijn open einde toe. En dat is jammer, maar de wetenschap dat dit het eerste deel van een trilogie is maakt veel goed. Een wereld zonder hemel is Rossi’s debuut, en dat belooft heel veel.
(Ingrid Bilardie )


Veronica Rossi
Een wereld zonder hemel
Prijs: € 16,95
ISBN: 9789022559475

Leave a Comment