Recensie | Trudi Canavan – Sonea 1, De Afgezant

Sonea 1 de afgezantRuim twintig jaar na de invasie van de Ichaki, leidt Sonea een rustig leven als Zwarte Magiër bij het Gilde. Ze mag haar krachten gelimiteerd gebruiken, maar ze mag het Gilde, noch de stad niet verlaten. Veel van haar tijd brengt ze door in de kliniek die ze heeft opgezet voor de armen. Haar rustige leventje wordt op zijn kop gezet wanneer haar zoon Lorkin zich aanmeldt als afgezant en naar het gevaarlijke Sachaka vertrekt. Wanneer hij verdwijnt, wil ze alles doen om hem te vinden, maar ze mag de stad niet verlaten. Bovendien dwaalt er in de stad een Dievendoder rond, die dieven vermoordt met behulp van magie…

Met dit vervolg op de Zwarte Magiers-trilogie weet Trudi Canavan opnieuw haar publiek te boeien. Bekende personages als Sonea en Cery keren terug, maar er is ook ruimte voor nieuwe gezichten. Lorkin blijkt een interessant personage dat worstelt met zijn afkomst en zijn doel in het leven. Doordat er in het eerste hoofdstuk meteen een moord wordt gepleegd, weet Canavan meteen de spanning op te bouwen. Toch heeft ze geen haastige schrijfstijl. Ze neemt ruim de tijd om de wereld te beschrijven en de worstelingen van de personages in kaart te brengen, zonder saai en uitleggerig te worden. Vakkundig blikt ze terug op haar vorige trilogie, zodat ook nieuwe lezers dit boek kunnen lezen. Toch weet ze te voorkomen dat het voor lezers die al bekend zijn met haar werk, zich vervelen. Beetje bij beetje krijgt de lezer meer te weten over het mysterie, maar ook over het onbekende land Sachaka. Zo blijft het rustig weglezen, zonder dat de spanning verdwijnt.

Aangezien dit boek zich vooral focust op de personages, zullen liefhebbers van actie en spektakel niet snel gecharmeerd zijn van dit boek. Actie is aanwezig, maar voert niet de boventoon. Wie rustig wil genieten van een fantasyverhaal met sterke personages en veel onderhuidse spanning, is bij Canavan aan het juiste adres.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-4
Auteur: Trudi Canavan
Titel: Sonea 1, De Afgezant
Pagina’s: 399
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90245-4890-3
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
Boek prijs: € 10,-
Eboek prijs: € 6,99

Leave a Comment